Što će Merkel u mirovini sa 15.000 eura? “Čitati, spavati pa vidjeti…”

Jasmina Grgurić
31. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Njemačka kancelarka Angela Merkel u rujnu će u zasluženu mirovinu. Čeka ju vrtoglava mjesečna cifra i brojne beneficije. Kako financije nisu upitne, postavlja se pitanje što će zapravo raditi kao imućna umirovljenica.

angela merkel

Foto: Angela Merkel | Youtube screenshot

Angela Merkel rado kuha juhu od krumpira i sprema kolač sa šljivama. Tijekom posjeta Washingtonu u srpnju ove godine, pitali su je kako si zamišlja umirovljeničke dane. Dok na to pitanje u nekim drugim prigodama nije htjela konkretno odgovoriti, u SAD-u je dala naslutiti da će se najprije odmoriti te da u tom razdoblju neće prihvaćati nikakve pozive, piše Deutsche Welle.

Planira shvatiti što je zanima, čitati i spavati

‘Mislim da će mi se to jako svidjeti’ – kaže Merkel.

Dodaje da će mirovinu iskoristiti kako bi shvatila što je stvarno zanima, jer za to posljednjih 16 godina nije imala vremena.

‘A nakon toga ću možda pokušati malo čitati, i onda će mi kapci pasti od umora, onda ću malo odspavati, pa ćemo vidjeti gdje ću se onda pojaviti.’ – dodaje duhovito njemačka kancelarka.

Položaji i radni staž osigurali joj 15.000 eura i povlastice

merkel
Angela Merkel u rujnu ide u mirovinu: Evo koliko će joj ona iznositi

Inače, Angela Merkel je  17. srpnja proslavila 67. rođendan. Kao kancelarka mjesečno zarađuje 25.000 eura mjesečno. Također, dobije i nešto više od 10 tisuća eura mjesečno na konto mandata u Bundestagu. Merkel je već više od 30 godina članica Njemačkog parlamenta. Kad prestane raditi, najprije će tri mjeseca primati punu plaću, a onda maksimalno 21 mjesec 50 posto te svote.

Što se tiče visine njezine mirovine, nadležne službe će u obzir uzeti njezine razne aktivnosti kao kancelarke, ministrice u Vladi i zastupnice u Bundestagu. Kada se tomu pridoda jako dugi radni staž, Merkelica može računati na oko 15 tisuća eura mjesečne mirovine. Usto, do kraja života ima pravo na službeno vozilo s vozačem i osobnu zaštitu. U Bundestagu će dobiti i jedan ured, porezni obveznici će joj financirati i voditelja ureda, dvoje zaposlenih i jedno asistentsko mjesto.

Što će Merkel u mirovini sa 15.000 eura? “Čitati, spavati pa vidjeti…”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap