Angela Merkel u rujnu ide u mirovinu: Evo koliko će joj ona iznositi

Josip Mihaljević
16. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Njemačka kancelarka je pred mirovinom, a nedavno je poručila kako je umorna od svojeg 16-godišnjeg mandata i kako će u mirovini odmarati. Čeka ju poprilično lagodan život jer bi mjesečno trebala primati čak 15 tisuća eura.

merkel

Foto: Youtube screenshot

Njemačka kancelarka Angela Merkel (67) povući će se iz političkog života nakon parlamentarnih izbora u rujnu, a u mirovini ju čeka poprilično lagodan život. Naime, izračun njemačke udruge poreznih obveznika kaže kako će joj mirovina biti ogromnih 15 tisuća eura, dakle oko 112 tisuća kuna mjesečno, piše tportal.hr.

Mirovina joj je izračunata na temelju visokih plaća tijekom parlamentarnog, ministarskog i kancelarskog razdoblja. Kao i drugi bivši kancelari, pripast će joj pravo na službeni ured. Država će joj dodatno plaćati tajnika ureda, dvoje asistenata, daktilografa i vozača.

‘Frau Mutti’, kako ju zovu Nijemci, kancelarka je od 2005. godine, a 2018. godine se povukla s čelne pozicije vladajuće stranke Kršćansko demokratske unije (CDU).

U srpnju je na pitanje o konačnoj mirovini kazala kako je plan dobro se odmoriti i dobro razmisliti čime će se baviti.

“I onda ću možda pokušati nešto čitati, pa će mi se oči sklapati jer sam umorna, pa ću malo odspavati i zatim ću vidjeti”, poručila je.

Dodala je kako joj neće nedostajati vrijeme u kojem mora donositi odluke:

“A onda ću se vrlo brzo sjetiti da to sada radi netko drugi. I mislim da će mi biti jako drago”, kazala je Merkel.

Inače, u Njemačkoj je prosječna mirovina za muškarce oko 1.404, a za žene oko 1.388 eura. U posljednjih 10 godina zabilježili su rast prosječne mirovine od 34 posto. No, kao i druge europske države, i Nijemci polako gube bitku s demografijom pa uvode stroža pravila kao rad do 67. godine

Angela Merkel u rujnu ide u mirovinu: Evo koliko će joj ona iznositi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap