Što će biti s obiteljskim domovima? “Cijena smještaja će rasti, korisnici će ostati bez mjesta”

Jasmina Grgurić Zanze
25. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Gotovo sedam tisuća starijih osoba smješteno je u oko 400 obiteljskih domova. Zbog nepravilnosti u radu, država je najavila njihovu reorganizaciju. Imaju rok od pet godina da postanu ili privatni domovi ili udomiteljske obitelji. Velika ulaganja za mnoge od njih nisu moguća, a značila bi i poskupljenje usluge. Također, bez mjesta bi mogle ostati na tisuće korisnika.

dom za starije

Foto: Pexels

Reorganizacija obiteljskih domova bila je tema TNT dvoboja na N1 televiziji. Argumente za ovakvu odluku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike obrazložila je  ravnateljica Uprave Za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić, a protuargumente vlasnika obiteljskih domova Sabina Angelina Latin iz udruge starKA.

Ministarstvo mora ponuditi alternativu

Obiteljski domovi dobit će rok od pet godina da se reorganiziraju ili u privatne domove s većim brojem korisnika, što zahtjeva velika ulaganja, ili u udomiteljske obitelji što će pak smanjiti broj korisnika.

aladrović
Pljušte reakcije na ukidanje obiteljskih domova: "Zatečeni smo, ovo su tektonske promjene. Bit će otkaza i iseljavanja"

Glavni argument Ministarstva je da usluga u obiteljskim domovima nije na dovoljnoj razini, što su pokazale i brojne utvrđene nepravilnosti. Najgori slučaj koji je pokrenuo stvar u ovom smjeru jest onaj u Andraševcu gdje je u požaru izdvojenog ilegalnog objekta jednog takvog doma smrtno stradalo šestero korisnika. Pojačanim inspekcijskim nadzorima utvrđeno je da nipošto nije riječ o iznimci.

Ilegalni rad, prevelik broj korisnika, nehumani uvjeti… samo su neke od nepravilnosti. Ipak, Sabina Angelina Latin kao protuargument navodi činjenicu da nema podataka koliko je takvih nepravilnosti, jer nisu dobili rezultate nadzora. Zadnje poznato izvješće je iz 2017. godine.

“Transformacija domova donesena je napamet. Nemamo konkretne planove, nikoga ništa nisu pitali. Ministarstvo smatra da je pet godina dovoljno da se napravi transformacija, što prije svega nije moguće zbog korisnika. Udomiteljstvo nema zdravstvenu skrb, obiteljski dom ima. Većina obiteljskih domova ima veći udio zdravstvenog kadra nego što imaju javni domovi” – kazala je Latin.

Privatni domovi su skupi i zato puni slobodnih mjesta

Udruga StarKA napravila je i studiju isplativosti takve reorganizacije.

“Za ustanovu treba ispuniti neke tehničke uvjete, govorimo o investiciji od dva milijuna kuna. Ta transformacija bi znatno poskupila samo uslugu, govorimo o nekoliko tisuća kuna po osobi. Napravili smo istraživanje, privatni domovi sad imaju slobodnih mjesta, cijene smještaja su 7.800 i 11.800 kuna” – dodala je Latin.

Barilić pak smatra da je pet godina dovoljno za mogućnost reorganizacije obiteljskih domova. S druge strane, Ministarstvo ima sklopljene ugovore s raznim pružateljima usluga i ići će, kaže, na širenje bude li potrebe. Ističe kako kvaliteta usluge nije ista u decentraliziranim domovima i privatnim domovima, a Ministarstvu je, kaže, u interesu da usluga bude kvalitetna.

Latin smatra da će reorganizacijom obiteljski domovi izgubiti 60 posto kapaciteta, odnosno nekih 4.000 tisuća korisnika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap