Stižu do 50 posto veće mirovine za više od dvjesto tisuća umirovljenika!

Jasmina Grgurić
16. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Za godinu dana, od 1. siječnja 2023. godine, više od 200.000 umirovljenika imat će i do 50 posto veće mirovine. Riječ je o onima obiteljskima za koje je u pripremi novi model kao rezultat suradnje HSU-ova Silvana Hrelje i Vlade. Konkretan nacrt novog zakona trebao je biti poznat ovih dana, no ministar Aladrović i Hrelja predstavit će ga ipak krajem siječnja. Mnogi su detalji već sada poznati.

Ilustracija: Rawpixel

Obiteljske mirovine koje trenutno omogućavaju nasljeđivanje 70 posto mirovine pokojnoga supružnika, uz odricanje vlastite, rast će za 10 posto. No, još važnije, udovice i udovci moći će od 1. siječnja 2023. godine naslijediti od 10 do 50 posto mirovine preminulog partnera uz zadržavanje vlastite mirovine. Dakle, to će biti dodatak na vlastitu mirovinu.

Nasljeđivanje od 10 do 50 posto uz vlastitu mirovinu

Detalji novog modela obiteljskih mirovina poznati su već neko vrijeme, a nacrt novog zakona trebao je biti predstavljen ovih dana. Međutim, ministar Josip Aladrović i saborski zastupnik Silvano Hrelja učinit će to krajem siječnja iduće godine, potvrđeno je neslužbeno iz Ministarstva Jutarnjem listu. Cijeli paket novog modela i povećanja obiteljskih mirovina težak je milijardu kuna.

par
Dva moguća modela obiteljskog dodatka na mirovinu: Koji će Vlada izabrati?

Već je iz te cifre vidljivo da će onih koji će dobiti dodatak u najvećem iznosu od 50 posto supružnikove mirovine biti jako malo. Naime, udovci i udovice, među kojima je 93 posto žena, moći će birati žele li obiteljsku mirovinu koja bi se trebala podići sa 70 do 80 posto mirovine preminulog supružnika, ili će, ako im je to povoljnije, moći primati svoju mirovinu i do 50 posto mirovine preminulog supružnika.

Caka leži u tome da će najveći dodatak od 50 posto mirovine preminulog supružnika moći dobiti primjerice udovica ako je njezin suprug imao uvjete za mirovinu, ali se nije umirovio, već je nastavio raditi. Druga opcija za najveći dodatak jest ako je prije smrti koristio mirovinu tek koju godinu. Što je supružnik više godina koristio mirovinu, to se dio mirovine koju možemo naslijediti sve više smanjuje, do najmanjih 10 posto.

Najveći dodatak samo ako je mirovina kratko korištena

Na primjeru to izgleda ovako. Udovica ima 2.400 kuna vlastite mirovine, a suprug je imao 4.000 kuna. Njoj je prema sadašnjem zakonu povoljnije odreći se svoje i uzeti 70 posto njegove mirovine, 2.800 kuna. Prema budućem zakonu, ako je njezin suprug u toj mirovini bio svega koju godinu prije smrti, njoj će biti povoljnije zadržati svoju mirovinu i uz to uzeti 50 posto njegove mirovine, čime bi ostvarila 4.400 kuna mirovine. No, kako smo rekli, većini će ipak taj dodatak iznositi svega 10 posto pa naviše.

Što se tiče povećanja obiteljskih mirovina, iz Ministarstva za Jutarnji potvrđuju da će one rasti sa 70 na 77 do 80 posto od 1. siječnja 2023., iako se Vlada obvezala u svom planu da će to biti od 10 do 15 posto. No, moguće da je u to zbrojila i rast najnižih mirovina za ukupno 3 posto, pri čemu među korisnicima obiteljskih ima i onih s najnižim mirovinama. Njima bi tako mirovina rasla primjerice 13 posto.

Jako puno udovica nema uvjete za vlastitu mirovinu

Skoro svaka peta mirovina je obiteljska. Ima ih 214.355 te iznose 2.143 kune u prosjeku. Bez isplata prema međunarodnim ugovorima, obiteljskih mirovina je 182.623, a prosjek primanja penje se na 2.404 kune.

hrelja petrovic
Veće obiteljske mirovine: Pogledajte kakav model predlaže Sindikat umirovljenika!

Jako puno udovica, njih više od 70.000, uopće ne ostvaruje uvjete za vlastitu mirovinu pa one zapravo neće imati izbor dodatka na mirovinu, ali će im ona biti veća za 10 posto.

Novi model nastao je u suradnji Vlade i Silvana Hrelje, dok je Sindikat umirovljenika kroz Radnu skupinu za obiteljske mirovine predlagao više socijalno osjetljiv model nasljeđivanja od 10 do 50 posto mirovine uz vlastitu, ali ovisno o iznosima dvije mirovine, a ne tomu koliko ju je pokojni supružnik godina koristio.

Stižu do 50 posto veće mirovine za više od dvjesto tisuća umirovljenika!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap