Stiže nacionalna mirovina, a uz nju uskoro i vaučeri za struju, plin…

Jasmina Grgurić Zanze
16. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Vlada je mjerama u borbi protiv energetskog siromaštva obuhvatila i korisnike nacionalne naknade za starije osobe. Oni će po novom ostvarivati pravo na vaučere od 400 kuna za struju, plin i toplinsku energiju. Hoće li to povećati broj korisnika?

novac

Foto: Unsplash

Nacionalnu naknadu za starije osobe u Hrvatskoj trenutno prima 5.808 građana. Riječ je o ljudima starijima od 65 godina koji ne dobivaju mirovinu, jer za nju nisu ispunili uvjet od minimalno 15 godina radnog staža.

Da su stekli taj minimalni staž, mirovina bi im iznosila najmanje 1.072 kune. No, umjesto toga država im svakog mjeseca isplaćuje 820,8 kuna, uz uvjet da im ukupni prihodi kućanstva ne prelaze jednak iznos po članu domaćinstva. Primjerice, ako muž ima mirovinu manju od 1.641,6 kuna, supruga će dobiti nacionalnu mirovinu. Ako je ona pak veća, ništa od naknade.

Dobili “povišicu” od 20 kuna, stižu i mjesečni vaučeri

Ova pomoć, kojoj je cilj smanjiti siromaštvo u starosti, pri čemu su najugroženije žene koje čine dvije trećine korisnika, uvedena je početkom prošle godine. Broj korisnika raste, ali jako sporo, s obzirom da je Vladina projekcija bila da će nacionalna naknada za starije osobe obuhvatiti najmanje oko 20.000 građana Hrvatske.

novac
Energetski dodatak na mirovine: Kada je isplata, koliko iznosi, moram li se prijaviti?

Dobra stvar je da je pomoć doživjela i svoje prvo usklađivanje koje se događa jednom godišnje te iznosi 2,6 posto. Na dosadašnji iznos od 800 kuna, riječ je o svega 20,8 kuna povećanja pa od naknade za siječanj već dobivaju 820,8 kuna, koliko po novom sada iznosi i cenzus za ostvarivanje pomoći.

Država je iz isplate jednokratne novčane pomoći, covid dodatka, lani “isključila” korisnike nacionalne naknade za starije osobe pa oni ove godine neće dobiti ni energetski dodatak. No, zato će po novom svakoga mjeseca dobivati vaučere za podmirenje struje, plina i toplinske energije. Oni će se početi isplaćivati u travnju u iznosu od 400 kuna, umjesto dosadašnjih 200 kuna.

Socijalna pomoć “isplativija” od nacionalne mirovine

Stižu vaučeri od 400 kuna za struju, plin... Evo tko će ih dobiti!

Korisnici nacionalne naknade ranije nisu bili uključeni u ovu vrstu pomoći koja će im sada osigurati ukupno oko 50 posto veća primanja od države, 1.220 umjesto dosadašnjih 820 kuna. Moguće je da će to potaknuti dio građana koji se dosad nije prijavio iz raznih razloga da to učini, što bi moglo dovesti do nešto većeg broja korisnika. S druge strane, zajamčena minimalna naknada povećana je na 1.000 kuna za samca, odnosno 1.300 kuna za samca koji je radno nesposoban, što je mnogim starijim osobama isplativije, ukoliko ispunjavaju uvjete, tim više jer i korisnici socijalne pomoći dobivaju vaučere. No, tu se gleda i imovinski cenzus, a ne samo prihodovni.

Kako je danas objavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, nacionalna naknada za starije osobe korisnicima će na račune biti isplaćena sutra, u četvrtak 17. ožujka.

Stiže nacionalna mirovina, a uz nju uskoro i vaučeri za struju, plin…
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap