HNB poručuje umirovljenicima: Zovite banke i pitajte kada je najsigurnije doći!

Jasmina Grgurić Zanze
30. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Prema preporuci Hrvatske narodne banke, sve banke u Hrvatskoj privremeno su ukinule naknadu za podizanje gotovine na bankomatima za korisnike drugih banaka. No, iz HNB-a su još prošloga tjedna tražili i da uvedu izdvojeno vrijeme rada poslovnica za umirovljenike. Kako doznajemo, ta mjera još uvijek nije uvedena u većini banaka pa se umirovljenicima preporuča prethodno nazvati i pitati kada je najsigurnije da dođu po svoju mirovinu.

Ilustracija: Unspash

Kako bi se usred pandemije koronavirusa spriječili redovi u bankama, kao i odlazak do udaljenih bankomata, prema preporuci HNB-a ukinute su naknade na bankomatima za novčane transakcije korisnika koji u njima nemaju otvoren račun. To znači da novac možete podignuti na najbližem bankomatu bez naknade, što je vrlo korisno za umirovljenike.

No, HNB je početkom prošlog tjedna osim ove mjere zatražio od banaka u Hrvatskoj da uvedu posebno radno vrijeme poslovnica za umirovljenike kao najugroženiju kategoriju. Unatoč tomu većina banaka to još uvijek nije napravila, iako se bliži isplata mirovina za ožujak.

Mnogi stariji građani nisu vješti u korištenju bankomata pa smo pitali Hrvatsku narodnu banku jesu li banke postupile prema njihovoj preporuci te što se preporuča umirovljenicima u ovoj situaciji.

Umirovljenici, od danas možete podizati novac bez naknade na bilo kojem bankomatu

“U kontekstu konkretne preporuke HNB-a vezano uz radno vrijeme poslovnica primarno namijenjeno za umirovljenike, banke različito postupaju. Neke su banke umirovljenicima već omogućile prioritetan pristup svojim poslovnicama i imaju predviđene određene termine, primjerice dva dana u tjednu samo za umirovljenike (npr. Sberbank d.d.) dok su druge u fazi organiziranja navedene usluge.

Međutim, predlažemo da umirovljenici svakako prije dolaska u poslovnicu prethodno telefonski kontaktiraju svoju banku. Na taj će način dobiti informaciju u vezi s organizacijom radnog vremena svoje banke i kada je za njih u ovim okolnostima najsigurnije doći u poslovnicu banke” – odgovorili su nam iz HNB-a.

Kako će umirovljenici do svoje mirovine čija isplata u pojedinim bankama kreće već u srijedu, pitali smo i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, pri čemu odgovor čekamo te ćemo ga objaviti čim stigne.

Copy link
Powered by Social Snap