Starijima od 60 više ne preporučuju uzimanje aspirina kao prevencije srčanog i moždanog udara

Jasmina Grgurić Zanze
14. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Sve je više stručnih mišljenja kako aspirin, lijek na bazi acetilsalicilne kiseline koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, kao i andol, ne bismo smjeli koristiti ako nemamo kardiovaskularnih bolesti, pogotovo ako smo starije dobi. Američko povjerenstvo tako više ne preporuča njegovu svakodnevnu preventivnu uporabu za starije od 60.

Ilustracija: Rawpixel

Stručno povjerenstvo američke vlade priopćilo je u utorak da više ne preporučuje dnevnu dozu aspirina kako bi se smanjio rizik od srčanog i moždanog udara kod ljudi starijih od 60 godina, prenosi CNN. Razlog je što najnovija istraživanja pokazuju da je potencijalna šteta koju on može nanijeti nadmašuje benefite ovog lijeka.

Više štete nego koristi

“Nije preporučljivo početi uzimati aspirin na dnevnoj bazi osobama starijim od 60 godina kako bi spriječile nastanak prvog srčanog ili moždanog udara” – izjavio je Dr. Chien-Wen Tseng.

Ipak, ovo ne vrijedi za one koji već uzimaju aspirin zbog prethodno doživljenih moždanih i srčanih udara, dodao je, te trebaju nastaviti tako osim ako im liječnik ne kaže drugačije.

“Svakodnevna uporaba aspirina može pomoći u sprječavanju srčanog i moždanog udara kod nekih ljudi, ali može uzrokovati i potencijalno ozbiljne štete, poput unutarnjeg krvarenja” – rekao je član radne skupine John Wong.

Osobe u dobi od 40 do 59 godina koje imaju veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, ali nemaju povijest te bolesti, trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom i sami donijeti odluku hoće li početi uzimati lijek.

Povećana šansa za ozbiljna krvarenja i smrt

Veliki je to preokret u američkoj medicini gdje je uporaba aspirina svakodnevna pojava. Inače, acetilsalicilna kiselina (andol) sprječava nastanak krvnih ugrušaka te time štiti od kardiovaskularnih bolesti. Preporuke još nisu konačne te su otvorene za javnu raspravu.

Novo istraživanje otkriva: Uzimanje aspirina nije dobro za starije od 70 ako su zdravi!

Prema studiji iz 2017., 23 posto odraslih Amerikanaca u dobi od 40 i više godina koje nemaju kardiovaskularne bolesti uzimalo je aspirin kao preventivnu mjeru, od čega je 23 posto to učinilo bez preporuke liječnika.

Veliko znanstveno istraživanje još je 2018. godine potvrdilo da uzimanje aspirina, odnosno andola (oba lijeka su na bazi acetilsalicilne kiseline) nije dobro za osobe starije od 70 godina ako su zdrave, jer može nanijeti više štete nego koristi. Naime, skupina koja je uzimala lijek imala je veću stopu ozbiljnog krvarenja i smrtnosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap