Novo istraživanje otkriva: Uzimanje aspirina nije dobro za starije od 70 ako su zdravi!

Jasmina Grgurić Zanze
10. listopada 2018.
Zdravlje
A- A+

Istraživanje koje su australski znanstvenici provodili na 19.000 osoba tijekom gotovo pet godina pokazuje pomalo zabrinjavajuće rezultate kada je riječ o preventivnom, svakodnevnom uzimanju malih doza acetilsalicilne kiseline kod zdravih starijih osoba u svrhu sprječavanja moždanog i srčanog udara i ostalih bolesti. Zaključak je da uzimanje aspirina (andola) od 100 miligrama tako može nanijeti više štete nego koristi. Naime, skupina koja je uzimala lijek imala je veću stopu ozbiljnog krvarenja i smrtnosti.

Do sada se vjerovalo kako male doze aspirina sprječavaju moždani i srčani udar i kod zdravih starijih osoba Foto: Pixabay

Znanstvenici, liječnici, istraživači i ostali stručnjaci niz godina starijim osobama preporučuju, i prepisuju, preventivno uzimanje aspirina (andola) od 100 miligrama. Naime, riječ je o tableti po sastavu jednakoj andolu, a oba ih čini acetilsalicilna kiselina. Ovaj lijek za razrijeđivanje krvi milijuni starijih osoba diljem svijeta svakodnevno uzimaju poput nekog obećavajućeg “magičnog napitka” kako bi spriječili nastanak kardiovaskularnih bolesti i krvnih ugrušaka pa s tim u vezi i moždanog i srčanog udara.

Znanost je potvrdila da nije dobar za starije osobe

Istraživanja su prije samo nekoliko godina pokazivala i kako on može smanjiti čak i rizik od nekoliko vrsta karcinoma, a “čarobnim tabletama protiv starenja” pripisivale su se i zasluge za ljepšu, zdraviju i mlađu kožu.

Međutim, najnovije istraživanje, provedeno s namjerom da zapravo potvrdi navedene blagotvorne učinke uzimanja aspirina u malim dozama na prevenciju moždanog i srčanog udara pokazuje sasvim iznenađujuće, posve drugačije rezultate. Naime, prema rezultatima znanstvene studije, starije osobe koje su zdrave ne bi trebale uzimati te lijekove kako bi spriječile moždani i srčani udar, demenciju ili rak.

Radit će daljnja istraživanja

Rezultati istraživanja objavljeni su u britanskom medicinskom časopisu. Ispitivanje je obuhvatilo čak 19.000 osoba starijih od 70 godina, odnosno starijih od 65 godina kada su u pitanju “nebijelačke” rase (njihovi ispitanici su mlađi zato što imaju veći rizik obolijevanja od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti). Tijekom razdoblja od 4,7 godina, oni su uzimali 100 miligrama aspirina ili placebo (lažni lijek). Aspirin ne samo da im nije pomogao, nego im je i štetio, piše The New York Times.

Drugim riječima, uzimanje 100 miligrama aspirina nije smanjilo njihov rizik od kardiovaskularnih bolesti i invaliditeta. S druge strane, povećan im je rizik od krvarenja u probavnom traktu, mozgu i ostalim mjestima sa stanjima koja su zahtijevala medicinsku intervenciju.

Ovakvi rezultati zbunili su istraživače jer se nisu pokazivali u prijašnjim istraživanjima. Naime, nešto veća stopa smrtnosti uočena je kod ispitanika koji su uzimali aspirin, ali najviše zbog povećane smrtnosti od karcinoma općenito. Međutim, znanstvenici su sami ustanovili da takvi podaci ukazuju kako je potrebno provesti dodatna ispitivanja prije nego što se podvuku jasni zaključci. Ostali su zbunjeni i zato što su ranija ispitivanja pokazala kako isti lijek može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku
Uzimanje lijekova: Doktorica nam je objasnila na što sve treba obratiti pažnju kako bi najbolje djelovali

Starijim osobama, ako su zdrave, uzimanje aspirina se ne preporuča

– Ružne su to činjenice koje kolju lijepu teoriju, rekao je voditelj istraživanja dr. John McNeil s Odjela epidemiologije i preventivne medicine Sveučilišta u astralskom Melbourneu.

Ipak, i dalje postoje dobri dokazi kako je aspirin od pomoći onima koji su već imali moždani ili srčani udar ili imaju veliki rizik za te bolesti. Ali, za starije osobe s niskim rizikom učinci ovoga lijeka nisu posve jasni. Upravo se i najnoviji rezultati odnose samo na osobe koje u povijest bolesti nemaju invaliditet, demenciju, moždane i srčane udare. Mnogi od njih tako ni nisu redovno pili aspirin prije nego što su uključeni u studiju.

Dr. McNeil stoga poručuje starijim osobama da ako su zdrave, da ne piju aspirin, odnosno da ga ni ne počinju piti ako ne treba zbog bolesti. Isto tako, ako ga netko već uzima, prije prestanka trebao bi se posavjetovati s liječnikom, a ne prestati rukovodeći se za rezultatima ovog istraživanja. Također, osobe koje su imale srčani i moždani zbog urušaka moraju nastaviti piti ovaj lijek. Ostali stručnjaci kazali su kako će ovi rezultati dati dobar pravac u kojem bi ostala ispitivanja trebala ići kako bi dala odgovore koji nedostaju.

Za starije od 70 nema dovoljno dokaza

Inače, ranija istraživanja pokazala su da je aspirin jako dobar kao prevencija za osobe od 50 do 59 godina života, za one u 60-im se već uzimanje aspirina prepuštalo njihovoj individualnoj odluci, dok za starije od 70 godina jednostavno nema dovoljno dokaza kako bi se dale ikakve preporuke.

Ispitivanje ove dobne skupine povezano je s očuvanjem njihova života izvan domova za njegu. Samim time nema smisla, kaže dr. McNeil, da uzimaju lijek ako im on ne omogućava duži i zdraviji život. Aspirin je možda dobar za srce, ali kao i svaki drugi lijek, može ne biti dobar za neki drugi dio našeg tijela.

Istraživanje je provedeno na više od 16.000 Australaca i oko 2,5 tisuće građana Sjedinjenih Država od 2010. godine. U grupi koja je pila aspirin zabilježeno je 3,8 posto slučajeva ozbiljnog krvarenja, a u grupi koja je uzimala placebo lijek 2,7 posto. Također, stopa smrtnosti u skupini koja je uzimala aspirin je 5,9 posto, dok je u drugoj bila 5,2 posto. Veća je i stopa smrtnosti od karcinoma, što nije povezano s uzimanjem aspirina ili krvarenjem. Isto tako, moguće je da je razdoblje uzimanja aspirina bilo prekratko da bi se pokazali njegovi pozitivni učinci.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap