Starijima od 40 godina ovaj grad plaća preventivni dijagnostički pregled

Jasmina Grgurić
14. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Preventivni dijagnostički pregledi od velike su važnosti za naše zdravlje, pogotovo u starijoj životnoj dobi. No, na takve preglede u javnom zdravstvu često se dugo čeka, dok za one privatne često nemamo dovoljno novca od skromnih mirovina. Kako bi građanima srednje i starije životne dobi olakšala trošak, Opatija većim dijelom plaća jedan dijagnostički pregled ultrazvukom.

Foto: Pixabay

Grad Opatija i ove godine nastavlja s projektom preventivnih zdravstvenih pregleda za građane starije od 40 godina.  Za ovu namjenu u proračunu je osigurano 50 tisuća kuna, što je dostatno za 500 građana. Grad plaća 100 kuna po pregledu, a korisnik usluge 30 kuna, dok je ostatak troška na teret Poliklinike Dental.

Preventivni se zdravstveni pregledi za građane Opatije organiziraju od 2015. godine, a sada je potpisan ugovor i za 2020. godinu.

 

Građani mogu izabrati jedan ultrazvučni pregled abdomena, dojke, štitnjače ili prostate. Prošle se godine pregledima odazvalo 452 građana, od kojih je njih 13,8 posto upućeno na daljnju specijalističku obradu.

umiranje
Od čega umiremo? Pogledajte 10 vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj

“Pozivamo naše građane da iskoriste mogućnost te da uz minimalne troškove, a bez čekanja, obave preventivni pregled. Počevši od 17. veljače valja ispuniti obrazac zahtjeva, dostupan u pisarnici Grada ili na mrežnim stranicama Grada Opatije, predati ga u pisarnicu ili poslati mailom, a stručne službe će u najkraćem mogućem roku zahtjev obraditi” – naglasila je voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina.