Unatoč koroni, nastavlja se izgradnja ovog modernog doma za starije u Hrvatskoj

Josip Mihaljević
28. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Do kraja godine u Labinu počinje izgradnja modernog Doma za starije koji će primati 50 stalnih i 20 dnevnih korisnika, uz mogućnost proširenja kapaciteta. Kuhinja će proizvoditi 300 obroka dnevno koji će se, osim samim korisnicima, moći dostavljati i drugima u potrebi.

labin dom za starije

Foto: Gradonačelnik.hr

Do kraja godine u Labinu kreće izgradnja  modernog Doma za starije koji će primati 50 stalnih i 20 dnevnih korisnika, a imat će mogućnost za proširenjem kapaciteta do 63 stalna korisnika, piše Gradonacelnik.hr. Labinski dom postat će svojevrsna rijetkost u Hrvatskoj budući da će imati posebne odjele za palijativnu skrb i osobe s Alzheimerovom bolesti

Projekt je težak 23 milijuna kuna, ugovor je nakon više desetljeća planiranja konačno potpisane ove godine u lipnju. Labin i Istarska županija podigli su kredit za izgradnju ovog doma, a otplaćivat će se narednih 15 godina. Dom će se dodatno opremiti opremom koja će stajati dodatnih 3,5 milijuna kuna.

Labin je shvatio da su demografska kretanja takva da će potražnja za domovima za starije u budućnosti samo rasti, a postotak starijeg stanovništva u Istri nešto je veći od državnog prosjeka.

Dom će biti blizu Doma zdravlja Labin, a stvorit će i 28 radnih mjesta – tri u upravi, osam pomoćnih i 17 stručno-zdravstvenih.

Lijep vrt, čitaonica, kiosk, frizerski salon, terase…

Domove za starije iz proračuna plaćamo 178 milijuna kuna. Pogledajte iznose po županijama!

Kao što vidite po fotografiji, Dom bi se trebao lijepo uklopiti u okruženje, a imat će lijep vrt, dvorište s natkrivenom terasom, kiosk, čitaonicu, frizerski salon, ali i Dnevni centar koji će biti poluotvorenog tipa.

Unatoč tomu što će imati manje od 100 smještajnih kapaciteta, kuhinja će proizvoditi oko 300 obroka dnevno te će pružati dostavu i prijevoz starijih osoba koji neće biti redovni korisnici domova. Za dostavu obroka mogli bi se javiti i zainteresirani građani.

“Naši sugrađani treće životne dobi izgradili su Labin ovakvim kakvim ga danas svi imamo. Upravo zato s punim su pravom zaslužili da im osiguramo toliko željeni i očekivani dom za starije (…)

Vjerujem da ćemo na zadovoljstvo svih nas s početkom gradnje početi do kraja godine, međutim želimo biti racionalni i u ovaj kapitalni projekt ući nakon  što prebrodimo financijski udar na proračun izazvan globalnom pandemijom COVID-19. Vjerujem da će biti teško, ali upravo disciplinom, strogom kontrolom rashoda pa i rezovima, možemo izdržati sljedećih nekoliko mjesec”, kazao je gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

Unatoč koroni, nastavlja se izgradnja ovog modernog doma za starije u Hrvatskoj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap