Stariji čovjek doznao da ima sat vrijedan preko tri milijuna kuna, pao na pod od uzbuđenja

Jasmina Grgurić Zanze
31. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Zamislite situaciju da ste u mladosti kupili nešto za par stotina kuna i u mirovini otkrili da taj predmet sada vrijedi milijune? Upravo to se dogodilo jednom starijem gospodinu koji nije mogao ni slutiti da je ručni sat kupljen za 345 dolara 70-ih godina sada vrijedan preko tri milijuna kuna. Kada mu je procjenitelj izrekao cifru, vlasnik starinskog Rlexa doslovno se srušio na pod.

Sretni američki veteran i njegov vrijedni Rolex (Snimak zaslona/CNN)

Ratni veteran američkih zračnih snaga kupio je Rolex sad već davne 1974. godine, pri čemu je za njega potrošio 345.97 dolara, odnosno oko 2.300 kuna. Na kupnju se odlučio jer je čuo da je riječ o dobrom brendu, a naručio ga je preko baze Zračnih snaga u studenom 1974. godine. Pola godine kasnije stigao mu je sat, piše CNN.

Iako bi ova cifra danas predstavljala  standard pri kupnji modernog ručnog sata nešto bolje kvalitete, taj iznos u to je vrijeme predstavljao njegovu gotovo cijelu plaću. Kako je zaključio da je sat ipak preskup da bi ga svakodnevno nosio, spremio ga je u sef. Zajedno sa satom sačuvao je i sve papire koje je dobio uz njega, brošuru, račune i originalne kutije. Gotovo pola stoljeća kasnije, takva odluka pokazala se možda najboljom u životu.

slika
Umirovljenica za sliku iznad štednjaka dobila 180 milijuna kuna!

Kako bi doznao vrijednost svog starog, ali nenošenog Rolexa, stariji se gospodin ovih dana pojavio u emisiji “Antiques Roadshow”. Kada mu je procjenitelj izgovorio da njegov sat sada ima minimalnu vrijednost od 400.000 dolara, srušio se na pod od uzbuđenja. No, iduća rečenica bila je još šokantnija, jer zbog dobre očuvanosti ovaj predmet vrijedi puno više, od pola milijuna do 700.000 dolara, dakle minimalno 3,3 milijuna kuna.

Model sata je Rolex Oyster Cosmograph, a sličan je nosio poznati glumac Paul Newman  u filmu “Winning” iz 1969. godine, zbog čega je posebno omiljen  među kolekcionarima. Pritom je riječ o vrlo rijetkom modelu, a smatra se kako ne postoji bolje očuvani primjerak od ovoga na cijelom svijetu.

Veliko je ovo otkriće i za samu emisiju.

“Imamo ekstremno rijedak objekt, osobnu priču koja baca svijetlo na državnu povijest te fantastičnu reakciju gosta” – rekla je producentica Marsha Bemko.

Srećom, reakcija oduševljenja prošla je bez ozljeda.

 

 

Stariji čovjek doznao da ima sat vrijedan preko tri milijuna kuna, pao na pod od uzbuđenja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap