Starije osobe iz kuće smiju izaći samo na dva sata dnevno

Jasmina Grgurić Zanze
20. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Čovječanstvu se “morao” dogoditi koronavirus kako bismo kolektivno preispitali navike ponašanja. Navike je najteže mijenjati, iako ova epidemija od nas ne zahtjeva mnogo. Trebamo prati ruke, držati razmak i izbjegavati izlaske i okupljanja. No, većini je i ovo previše. Prepuštanje odgovornog ponašanja savjesti pojedinaca nije urodilo plodom pa mnoge zemlje uvode sve drastičnije zabrane. Kako mnogi ne poštuju ni propisana pravila, tu je i strogo sankcioniranje njihova kršenja. Za strogim zabranama povela se i Švicarska.

Foto: Pixabay

Starije osobe u Švicarskoj van iz kuće od danas smiju izaći samo na dva sata dnevno, i to samo zbog šetnje po svježem zraku. Pridržavanje odluke strogo će nadzirati policija koja će pratiti njihova kretanja. Odluku je donio švicarski kanton Uri i to nakon što pripadnici najosjetljivije populacije nisu poštovali preporuke o ograničenju kretanja zbog vlastite zaštite od epidemije koronavirusa, piše Index.

“Većina stanovnika ovog kantona poslušala je preventivne mjere i ostala u svojim domovima, ali poruku ozbiljno nisu shvatili najstariji, koji su izloženi najvećem riziku razvoja teških simptoma Covida-19”- kazao je kantonalni dužnosnik Ignaz Zopp za švicarsku novinsku agenciju Keystone-SDA.

aleksandar vučić
Imaju zaraženih koliko i Hrvatska, ali uveli su zabranu izlaska za starije od 65!

Dodao je da su stariji nastavili izlaziti u prodavaonice i kretati se izvan kuće.

Kako bi onemogućile takvo ponašanje, vlasti kantona odlučile su uvesti zabranu kretanja za sve starije od 65, a policija je zadužena da prati kršenje odluke. U Švicarskoj je od četvrtka uvedena nova mjera, okupljanje je ograničeno na najviše pet osoba kao i u Hrvatskoj. U zemlji je više od 3.400 zaraženih koronavirusom, a 33 pacijenta su umrla.

Stroge mjere za starije uvela je i Srbija. Uveli su policijski sat, a starijima apsolutno zabranili izlazak iz kuća. U supermarkete će moći ići samo prije svih ostalih. No, Hrvatska i dalje čeka daljnji razvoj situacije.

 

Starije osobe iz kuće smiju izaći samo na dva sata dnevno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap