Ne moraju na posao: Sve više starijih radnika za mirovinu zarađuje kod kuće!

Jasmina Grgurić
19. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Pandemija je mnoge ljude prisilila da rade od kuće. Ipak, dobar dio građana, posebice u razvijenijim državama Europe, i ranije je plaću te posljedično tomu i mirovinu zarađivao bez fizičkog odlaska na posao. Trend koji je inače u porastu sada je posebno ubrzan, a obuhvaća pretežno nešto starije radnike.

Ilustracija: Pixabay

Tijekom pandemijske 2020. godine čak 12.3 posto zaposlenih u dobi od 15 do 64 godine na razini Europske unije najčešće je radilo od kuće, dok se taj udio u prethodnom desetljeću kretao oko pet posto, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata.

Što smo stariji, to više radimo od kuće

Pritom od kuće najčešće rade žene, njih 13.2 posto zaposlenih, dok je muškaraca 11.5 posto. Također, što smo stariji, to više posao obavljamo iz vlastita doma. Samo 6.3 posto mladih od 15 do 24 godine je bilo u toj poziciji lani, dok je njih 13 posto u odbi od 25 do 49 godina, a tek nešto manje, 12.4 posto u dobi od 50 do 64 godine.

U radu od kuće prednjači Finska u kojoj je to 2020. godine činio čak svaki četvrti zaposleni građanin, njih 25.1 posto. Slijedi Luksemburg sa 23.1 posto, zatim Irska sa 21.5 posto zaposlenika koji rade od doma, Austrija je na četvrtom mjestu sa 18.1 posto, a na oko 17 posto su Nizozemska, Belgija i Danska.

A kako je u Hrvatskoj?

Hrvatska spada u zemlje s najmanjim udjelom “kućnih” radnika kojih je lani bilo svega 3.1 posto. Manje ih imaju još samo Rumunjska (2.5 posto) i Bugarska (1.2 posto).

Zabrinjavajuće malo Hrvata u dobi od 65 do 74 godine koristi internet!

No, u Hrvatskoj ih je svakako više. Jedan od razloga može biti i taj što poslodavci nisu prijavili rad zaposlenika od kuće, a na koji se u velikom broju slučajeva ne primjenjuju postojeće zakonske odredbe u smislu osiguravanja adekvatnih uvjeta, odnosno refundacije troškova.

U pripremi su stoga izmjene Zakona o radu kojima bi se između ostaloga propisale specifičnosti rada od kuće, a na snagu bi trebale stupiti tek u drugom kvartalu 2022. godine.

Neobičan detalj je i da država novim zakonom planira raditi i na demografskoj obnovi, jer će se radom od kuće stvoriti, kažu iz Ministarstva rada, bolja ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Drugim riječima, radnici od kuće imat će više vremena za praviti djecu, smatra naša država.

Grafički prikaz udjela zaposlenih koji su 2020. godine najčešće radili od kuće prema istraživanju Eurostata izgleda ovako:

Izvor: Eurostat

 

Ne moraju na posao: Sve više starijih radnika za mirovinu zarađuje kod kuće!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap