Stanković rešetao Škare Ožbolt oko prijedloga za umirovljenike: “To se neće sigurno dogoditi, ja vam kažem”

Josip Mihaljević
15. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Gošća jučerašnje emisije ‘Nedjeljom u 2’ bila je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt. Voditelj Aleksandar Stanković ju je dobrano rešetao oko njenog predizbornog obećanja kojim bi svaki zagrebački umirovljenik svakoga mjeseca dobio 500 kuna namjenskih sredstava. Donosimo i kako su umirovljenici reagirali na takav prijedlog.

stankovic ozbolt

Foto: Aleksandar Stanković i Vesna Škare Ožbolt | Youtube screenshot

Vesna Škare Ožbolt jedna je od kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu i, kako sada stvari stoje, kandidatkinja koja je dala najveće predizborno obećanje umirovljeničkoj populaciji. Podsjetimo, Škare Ožbolt nedavno je predložila da će svakom umirovljeniku u Zagrebu osigurati takozvanu “Zagrebačku karticu” putem koje će umirovljenici imati 500 kuna prihoda iz gradske blagajne na mjesečnoj razini. Međutim, ti novci bi se mogli koristiti samo namjenski – za kulturu, sport, usluge zagrebačkih obrtnika i na dio troškova komunalnih usluga.

“Mjesečni odlazak u kazalište, muzeje koji su u vlasništvu grada imat će veliku korist za te institucije, ali i za zagrebačke umirovljenike. Grad će na taj način potaknuti da umirovljenici kvalitetnije živote, obrtnici imaju posla kao i kulturni i sportski radnici, a Zagreb ima zadovolje građane”, napisala je Škare Ožbolt na svojoj Facebook stranici.

Više o prijedlogu Vesne Škare Ožbolt možete pročitati OVDJE.

Stanković ju rešetao oko tog prijedloga

Aleksandar Stanković ugostio je Vesnu Škare Ožbolt u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ i voditelj se nije mogao načuditi tom predizbornom obećanju. Kada je postavljao pitanje o Zagrebačkoj kartici, režija je pokazala izračun da bi Zagrebačka kartica koštala preko milijardu kuna. Ako uzmemo da u Zagrebu živi 200 tisuća umirovljenika, i da svatko od njih treba dobiti 500 kuna mjesečno, radi se o iznosu od 1,2 milijarde kuna godišnje.

Škare Ožbolt: Svi zagrebački umirovljenici dobit će "Zagrebačku karticu" iliti 500 kuna mjesečno

“Grad, koliko sam ja vidjela, ima određenih davanja umirovljenicima, kako kada. Imate s jedne strane umirovljenike, imate obrtnike koji isto tako životare, sklapaju kraj s krajem. Vi morate zavrtjeti nekakvu kvalitetu života. Zato smo predložili da se iz gradskog proračuna formira fond za Zagrebačku karticu upravo da svaki umirovljenik 500 kuna dobije. To neće dobiti oni s mirovinom od 8.000 kuna, nego ljudi koji su baš na granici siromaštva. Tih 500 kuna morat će potrošiti u mjesecu u kojem su dobili i to samo na usluge zagrebačkih obrtnika, usluge iz kulture, kazalište, muzeji, galerije, sve ono što je u suvlasništvu grada. Sportske manifestacije, sve ono što grad financira na to će se moći trošiti”, objašnjava Škare Ožbolt.

Stanković ju je tada pitao zna li koliko umirovljenika živi u Zagrebu, a Škare Ožbolt odgovara 200 tisuća.

Stanković: Neki brzi izračun kaže 200 tisuća puta 500 kuna puta 12 mjeseci… to je milijarda…

Škare Ožbolt: Da, to je puno… Da, ali to se vrati!

Stanković: Ali to je nerealno.

Škare Ožbolt: Da, ali to se vrati.

Stanković: Čekajte malo. Vi imate proračun od 14 milijardi kuna. Vi tvrdite da biste mogli izdvojiti milijardu i 200 milijuna za umirovljenike?

Škare Ožbolt: Da.

Stanković: To se neće sigurno dogoditi, evo ja vam to odmah kažem. Neću biti u upravi, ali vi jednostavno tih novaca nemate.

Škare Ožbolt: Ja vam kažem da će se to dogoditi. Da će se to dogoditi.

Što uopće kažu umirovljenici o toj temi?

Škare Ožbolt je kasnije obrazložila da novci za tu mjeru postoje jer novci stalno cure iz Zagreba preko raznih projekata. Toga neće biti kada ona bude gradonačelnica, poručuje.

I dok kandidatkinja za gradonačelnicu grada s proračunom od 14 milijardi kuna olako obećava preko milijardu kuna umirovljenicima i to svake godine, država čiji je proračun oko 150 milijardi kuna muku muči s jednokratnom isplatom covid dodatka koji je također prema prvim prijedlozima trebao biti nešto više od milijardu kuna. Zvuči li vama to logično?

Nadalje, zagrebački umirovljenici su svakako zaintrigirani prijedlogom Vesne Škare Ožbolt, ali daleko od toga da ona ima njihovu podršku. Glavni “trn” u ovom prijedlogu jest činjenica da bi novci morali biti utrošeni striktno namjenski. Kako gladnim ljudima prodati priču da mogu na izložbu u muzej ili predstavu? Neki od njih se bune jer ako ima novaca za ovo to znači da novca definitivno ima, a brojnim umirovljenicima nije prioritet otići u kazalište nego platiti režije, kupiti lijekove i hranu do sljedeće mirovine. Najčešća kritika ide u smjeru da bi prijedlog bio dobar da se novac može potrošiti u trgovinama, ali ništa od toga.

Donosimo dio komentara naših čitatelja na prijedlog o uvođenju “Zagrebačke kartice”:

 

 

Stanković rešetao Škare Ožbolt oko prijedloga za umirovljenike: “To se neće sigurno dogoditi, ja vam kažem”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap