Stan u ovoj zgradi možete iznajmiti samo ako ste stariji od 65 ili mlađi od 25 godina

Jasmina Grgurić
24. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Usamljenost kao produkt izoliranog načina života postaje sve veći globalni problem, kako među mladima koji se zatvaraju u virtualni svijet, tako i među starima koji za razliku od njih žele, ali nemaju s kime popričati u svom umirovljeničkom svijetu. Načina borbe protiv usamljenosti je mnogo, ali oni često ne ovise samo o dobroj volji, nego i životnim okolnostima. Gradsko vijeće u švedskom Helsingborgu pronašlo je vrlo neobičan međugeneracijski lijek!

Susjede Fia i Gunnel druže se u zgradi u kojoj stanuju Snimak zaslona/BBC

Želite iznajmiti stan? Može, ali samo ako ste stariji od 65 ili mlađi od 25 godina! Neobičnim ugovorom o najmu morate se obvezati i da ćete se međusobno družiti najmanje dva sata tjedno. Takve uvjete postavilo je Gradsko vijeće švedskog Helsingborga u stambenom bloku zgrada kako bi odgovorilo na gorući problem usamljenosti koja podjednako pogađa i mlade i stare osobe koje žive same. Takvih kućanstava u Švedskoj više je od polovine.

Obje su živjele ugodnim, ali usamljeničkim životom

“Bila sam usamljena kada sam živjela sama. Radila sam osam sati, išla kući, jela i igrala igrice. Postajala sam sve više depresivna” – kaže 20-godišnja Fia Stegroth.

Živjela je ugodno, ali usamljeno kao i 86-godišnja Gunnel Ericsson.

“Znali su proći dani da ni sa kime ne bi razgovarala. Postaneš pomalo čudan” – kaže za BBC umirovljenica Gunnel.

Sami i s viškom prostora? Agencije starijima traže cimera kojem treba smještaj

Obje žive u bloku zgrada kojim preko osnovane tvrtke upravlja Gradsko vijeće Helsingborga. Od studenoga prošle godine u taj je kvart uselilo 70 novih stanara, biranih isključivo prema dobi. Fia i Gunnel susjede su i rado vrijeme provode zajedno, učeći mnogo jedna od druge. Mladi starijima donose energiju i znanje upravljanja društvenim informacijama, dok im oni zauzvrat otkrivaju neprocjenjive životne lekcije. Dragana Curović iz tvrtke Helsingborg Hem potvrđuje kako je upravo to i cilj.

Zanimljivo je da je zgrada u kojoj se iznajmljuju stanovi pod ovim uvjetima nekad bila dom umirovljenika. Moderno preuređena, stanarima nudi zajedničke prostore za druženje. Zajedno mogu kuhati, baviti se umjetnošću, izrađivati rukotvorine, vježbati ili igrati razne igre, poput stolog nogometa.

Svi ulažu trud u zajednička druženja

“Vidjeli smo da mladi ljudi, jednako kao i stariji, nastoje uspostaviti kontakt jedni s drugima, i to im uspijeva. Mi tu nismo morali učiniti baš ništa, a upravo to smo željeli” – kaže Dragana Curović.

Umirovljenici Gunnel Fia mnogo pomaže, pogotovo kada je riječ o snalaženju s kompjuterima i televizorom, kada se nešto poremeti.

“Ona je zaista zabavna osoba i puno me naučila o životu. Mislim da je ovo vrlo zabavno, radim to iz zabave, a ne zato što moram” – kaže Fia.

Osoblje dosad nije zabilježilo slučajeve u kojima bi stanodavci morali intervenirati zbog kršenja neobičnih ugovornih obaveza o druženju od najmanje dva sata tjedno, jer zasad svi ulažu trud. Manji incident dogodio se u zajedničkoj praonici rublja, jer je netko uzeo tuđi termin, no ništa posebno.

Gradske vlasti namjeravaju otvoriti još ovakvih domova, jer ih vide kao zalog zdravijem i boljem društvu. Ono što se nadaju jest da će primjer slijediti ne samo ostali gradovi Švedske, nego cijelog svijeta.

Stan u ovoj zgradi možete iznajmiti samo ako ste stariji od 65 ili mlađi od 25 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap