Sprema se velika izložba: Visovačko blago po prvi puta napušta franjevački samostan

Josip Mihaljević
26. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Ljubitelji kulture, posebice one sakralne, na jesen će doći na svoje. Opisan kao najveći projekt Muzeja za umjetnost i obrt u 2019. godini – blago iz franjevačkog samostana po prvi puta će napustiti maleni otok na rijeci Krki i biti predstavljeno javnosti.

visovac

Foto: Samostan Visovac | Youtube screenshot

Drevni visovački samostan smjestio se na otočiću usred jezera rijeke Krke. Samostan postoji od 15. stoljeća, kada su franjevci naselili napušteni augustinski samostan na Biloj Stini usidrenoj u mirnom toku rijeke Krke, piše jutarnji.hr.

Samostan u svojoj kolekciji sadrži čitavo blago sakralne umjetnosti koje će po prvi puta biti predstavljeno javnosti u Muzeju za umjetnost i obrt najesen.

Anđelka Galić, muzejska savjetnica Muzeja za umjetnost i obrt, ljeto je sa suradnicima provela dovršavajući pripreme golemog izložbenog projekta kojim će se po prvi puta javnosti predstaviti umjetnine koje se čuvaju u riznici samostana.

Izložit će se petstotinjak predmeta iz riznice, odabranih iz većeg fundusa, a većina ih je netom restauirirana u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom. Tri godine su radili na dogovaranju izložbe koju predstavljaju kao najveći izložbeni baštinski projekt Muzeja umjetnosti i obrazovanja za ovu godinu.

Predmeti na izložbi koja nosi ime “Visovac: duhovonost i kultura na Biloj Stini” pokazat će odabrane slike, skulpture, liturgijsko posuđe, devocionalije, liturgijsko ruho, knjižnu arhivsku i glazbenu građu iz baštine franjevačkog samostana. Autorica izložbe Anđelka Galić posebno je istaknula doprinos gvardijana fra Bože Duvnjaka jer je “osigurao potporu omogućivši pristup građi i izvorima, kroz posudbe i odobrenja predloženih kozervatorsko-restauratorskih zahvata te pružajući toplo gostoprimstvo istraživačima i timovima stručnjaka”, navodi Jutarnji list.

Samostan je i poznato hodočasničko mjesto gdje vjernici dolaze Gospi Visovačkoj, a otok se ponekad naziva i Gospinim otokom.

Slika Gospe Visovačke, prema riječima autorice izložbe, smatra jednom od najčašćenijih slika u Dalmaciji. Najvrednije slikarsko djelo je Sveti Franjo Asiški u molitvi iz radionice Bernarda STrozzija, a tu je i Bogorodica s Djetetom mletačkog slikara Jacopa Amigonija.

Bit će izloženi i mnogi liturgijski predmeti od srebra i metala među petstotinjak odabranih predmeta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap