Psihijatar usporedio starije ljude sa smećem: “Ne znamo što ćemo ni s jednim ni s drugim”

Josip Mihaljević
4. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

HRT je prošloga tjedna u radijskoj emisiji ‘U mreži prvog’ obradio temu mentalnog zdravlja u doba pandemije. U emisiji je gostovao predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split Trpimir Glavina čije su riječi grubo povrijedile jednog našeg čitatelja koji nam se javio s reakcijom. Evo što smatra spornim i uvredljivim!

umirovljenici smeće

Foto: Trpimir Glavina Pixabay/Youtube screenshot

Čitatelj Mladen Gajer javio nam se s reakcijom na HRT-ovu epizodu radijske emisije ‘U mreži prvog’ koja je emitirana 28. listopada. Tema je bila Mentalno zdravlje u doba pandemije, a gostovali su psiholog s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Dean Ajduković i predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split Trpimir Glavina.

Našeg čitatelja grubo je povrijedila sporna izjava Trpimira Glavine u kojoj je umirovljenike praktički strpao u isti koš sa smećem. Evo što je rekao:

“Često puta sam u javnom prostoru, pa i na predavanjima studentima, znao kazati možda jednu grubu rečenicu, ali pokušat ću je reći i ovdje. Današnja civilizacija, rekao bih, ima najviše problema, nažalost, sa starim ljudima i smećem, koliko god to groteskno zvučalo. Ne znamo što ćemo ni s jednima ni s drugima”, kazao je Glavina.

Njegov odgovor došao je na pitanje voditeljice o fenomenu usamljenosti kod starijih ljudi, odnosno, očekuje li se jačanje tog fenomena u narednom razdoblju.

Gospodin Gajer sugerira svima da poslušaju tu emisiju. Možete ju pronaći OVDJE, a sporni dio počinje između 24. i 25. minute.

“Žalosno je profesore da na ovakav način govorite svojim studentima…”

Letica: Treba li, tko, kada, zašto i kako pobiti nas stare ljude?

Gospodin Mladen Gajer nam je dostavio i svoju reakciju na ono što je čuo. Prenosimo ju u cijelosti:

“Da, točno je da smo mi stari, kao i smeće, problem civilizacije, ali to ipak treba izraziti na civilizirani način!

Žalosno je profesore da na ovakav način govorite svojim studentima. Nije ni čudo da neki mladi ne poštuju starije ljude, kao što neki ne poštuju ni zbrinjavanje smeća!

Nije ni čudno da se neki mladi ne čuvaju korone i da ih nije briga što najteže posljedice snose u većem broju baš stariji!

Ostajem tužan cijeli dan!”, napisao je umirovljenik.

“Svakodnevno se na ovaj ili onaj način provlači teza da mi samo trošimo”

Gospodin Gajer nam je dostavio još jednu pisanu reakciju na izjavu Trpimira Glavine, ovoga puta iz pera umirovljenice:

Sindikat umirovljenika: "Jelena Veljača potiče diskriminaciju starijih osoba!"

“Pijući prvu jutarnju kavu, rješavajući križaljku i površno slušajući emisiju, odjeknula mi je ta strašna, uvrjeđujuća i nepristojna rečenica. Nakon prvotnog šoka pitala sam se zašto me to toliko uzrujalo. Pa svakodnevno se na ovaj ili onaj način provlači teza da mi samo trošimo (naš ranije zarađeni novac) i opterećujemo mirovinski i zdravstveni fond, a trenutno ugrožavamo i čitav zdravstveni sustav.

Ispada da smo problematični što smo živi.

Obzirom na usporedbu, možda se i za nas u perspektivi sprema neka reciklaža.

Sjetila sam se moje bake koja mi je znala reći ”doći ćeš i ti na moje”. To bi svi trebali imati na pameti”, napisala je umirovljenica.

Psihijatar usporedio starije ljude sa smećem: “Ne znamo što ćemo ni s jednim ni s drugim”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap