Splasnula navala umirovljenika na rad, brojke stagniraju i u blagom su padu

Jasmina Grgurić Zanze
5. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska je u prva četiri mjeseca ove godine udvostručila broj umirovljenika koji rade. Na tržištu rada do kraja prošle godine bilo ih je oko pet tisuća, da bi do svibnja ta brojka skočila na gotovo 10 tisuća umirovljenika zaposlenih na pola radnog vremena uz isplatu punog iznosa mirovine.

Foto: Pixabay

Mirovinskom reformom proširena je mogućnost rada za umirovljenike, što trenutno koristi gotovo 10 tisuća njih. Najveći porast pritom se dogodio u prva tri mjeseca ove godine. No, unatoč predviđanjima ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića, ali i Stranke umirovljenika, da će brojke još rasti, to se zasad ipak ne ostvaruje.

Travanjske brojke u blagom padu

Sasvim suprotno, zapošljavanje umirovljenika stagnira te je u odnosu na ožujak u blagome padu. Tako smo u ožujku imali zaposlenog 9.441 umirovljenika, a u travnju 9.425 njih. Podaci za svibanj još nisu poznati, ali moguće je da će stariji građani dijelom nadomještati manjak radne snage u uslužnim djelatnostima za vrijeme turističke sezone, kada je opet moguć blagi rast.

Apsurd: Dok firme traže umirovljenike, na burzi čeka 50 tisuća starijih od 50. Evo zašto!

Trenutno je riječ o svega 0,1 posto umirovljeničke populacije koja radi, premda u nekim razvijenim zemljama posao ima svaki peti stariji građanin. Pritom, uvelike se razlikuju i motivi rada. Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju i da se na rad odlučuje znatno više muškaraca, njih 5.775 u odnosu na 3.650 žena.

Najviše umirovljenika, 1.748 njih zaposleno je u trgovačkom sektoru, ali gotovo jednako toliko ih je i u stručnim, odnosno znanstvenim djelatnostima. Više od tisuću posao na pola radnog vremena ima u prerađivačkoj industriji. Gotovo 900 ih je u građevinskom sektoru, a manje od 800 u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. Prijevozom se bavi njih oko 700, dok je među sobarima, konobarima i kuharima oko 600 umirovljenika.

Prednjače Primorsko-goranska i Istarska županija

Najviše ih radi na području grada Zagreba, a među županijama u Primorsko-granskoj s više od tisuću umirovljenika zaposlenih na pola radnog vremena. Gotovo tisuću ih je i u Splitsko-dalmatinskoj, a oko 800 u Istarskoj županiji.

Kod pravnih osoba posao je pronašlo oko 8.400 osoba, dok ih je oko tisuću kod fizičkih osoba.

Zaposlila se na pola radnog vremena pa dobila manju mirovinu!

U odnosu na isto razdoblje 2016. godine, broj umirovljenika koji rade se gotovo učetverostručio. Tako ih je 2016. godine bilo oko 2.400, a brojka je rasla naredne dvije godine za oko tisuću, da bi se u ovoj udvostručila uslijed novih zakonskih izmjena, ali i popularizacije rada u starosti.

Iako je pravo prošireno na prijevremene umirovljenike, mogućnost rada i dalje koristi naviše umirovljenika u starosnoj mirovini, njih oko sedam tisuća. Oko 1.600 ih je u prijevremenoj mirovini, a ostalo su umirovljeni branitelji, oko 300 njih te oko 600 nekadašnjih pripadnika vojske i policije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap