Špika: Vladi odgovara ovakvo siromaštvo umirovljenika, jasno je i zašto

Josip Mihaljević
11. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) oglasio se priopćenjem u kojem isplatu energetskog dodatka svrstavaju u kategoriju “još jednog poniženja za umirovljenike”. Argumentiraju kako Vladi odgovara ovakvo siromaštvo građana jer im daje šansu da se po potrebi iskažu kao socijalno osjetljivi povremenom isplatom dodataka, dok se strukturni problemi ne rješavaju.

špika milivoj

Foto: Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno | Youtube screenshot

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoja Špike oglasio se tijekom vikenda priopćenjem u kojem isplatu energetskog dodatka za umirovljenike nazivaju još jednim poniženjem.

“Ako se uzme u obzir visoka inflacija koja već rezultira konstantnim povećanjima cijena doslovno svega, a posebno uzevši u obzir enormni porast cijena energenata, te gotovo zanemarivo povećanje mirovina kroz usklađenja, dobivamo još strašniju sliku stanja u kojoj su se našli ne samo umirovljenici već i svi drugi građani Hrvatske”, poručuju iz BUZ-a.

Bezobrazno male mirovine produkt su krajnje nepravedne formule za izračun i usklađivanje mirovina, a ne nedostatka novca u proračunu ili premalih izdvajanja za mirovine, napominje se u priopćenju.  Argumentiraju kako vladajućima ovakvo stanje zapravo odgovara:

stariji setnja
Sve o energetskom dodatku na jednom mjestu: Tko ima pravo, kada kreće isplata...

“Vladi naravno odgovara ovakvo stanje i ovoliko siromaštvo građana jer im tako kreirana pozicija, posebno umirovljenika, omogućava da se po potrebi iskažu kao socijalno osjetljivi “pomažući” povremenim mjerama za siromašne građane, dakle pomažu onima koje su zapravo oni sami svojim politikama i odveli u siromaštvo”, poruka je BUZ-a.

Pritom se osvrću na konkurenciju, koju vide u drugim umirovljeničkim strankama i udrugama, kazavši kako će predstavnici umirovljenika javno pohvaliti potez Vlade i sebi pokušati pripisati zasluge.

“Umjesto da se svi predstavnici umirovljeničkih udruga i stranaka napokon uhvate za isti štap i pokušaju zajedno izboriti za novu i pravedniju formulu izračuna mirovina, razni mešetari i trgovci umirovljeničkim interesima će po već viđenom obrascu i dalje radi isključivo osobnih interesa podržavati ovakve ili slične Vladine akcije ‘pomoći’ umirovljenicima. A umirovljenici će nažalost i dalje tonuti sve veće siromaštvo.

Tako će nažalost biti sve dok ne postanu svjesni koliku im štetu rade oni koji ih već dulje vrijeme “predstavljaju” u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe ili pak surađuju odnosno javno podržavaju Vladu Andreja Plenkovića”, zaključuju iz BUZ-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap