Špika ogorčen iznosima dodatka: “Šamar umirovljenicima koje se pokušava kupiti”

Jasmina Grgurić Zanze
12. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Predstavnici umirovljenika koji su se danas sastali s premijerom zbog isplate covid dodatka, nahvalili su postignuti dogovor oko donesene mjere za starije građane u korona krizi. No, da su dobili višestruko manje od onoga što su tražili, podsjeća ih njihov kolega iz Bloka umirovljenici zajedno. Milivoj Špika ranije je zajednički nastupao sa Sindikatom i Maticom umirovljenika te umirovljeničkim strankama oko pomoći umirovljenicima, no sada je krajnje revoltiran dobivenim mrvicama.

špika milivoj

Foto: Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno | Youtube screenshot

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika i predsjednik Bloka umirovljenika zajedno, Milivoj Špika, ogorčen je postignutim dogovorom oko isplate covid dodatka. Naime, kada je prije nekoliko mjeseci Silvano Hrelja u ime HSU-a na tiskovnoj konferenciji iznio prijedlog da se umirovljenicima isplati 2.500 kuna Covid dodatka, odnosno dvostruko više onima pogođenima potresom, to je podržao i suparnički BUZ. S tim je ciljem sazvana i zajednička konferencija za medije na kojoj su sudjelovali SUH, MUH, HSU, SU i BUZ.

Besramna trgovina umirovljeničkim interesima

“No onda se dogodio šok. Umjesto prijedloga oko kojeg smo se svi složili, Jasna Petrović u ime MUH-a, SUH-a i HSU-a na samoj tiskovnoj konferenciji bez ikakvog prethodnog dogovora ili obavijesti izlazi sa svim drugačijim prijedlogom koji su navodno netom prije tiskovne dogovorili u Vladi. Oni su naime ničim izazvani već u startu prvotni prijedlog od 2.500 kuna prepolovili uz konstataciju da ni to nije konačan iznos” – upozorava u današnjem priopćenju predsjednik Bloka umirovljenika zajedno (BUZ), Milivoj Špika.

Špika ističe da je iznos pomoći od 400 do 1.200 kuna sramotan te pokazuje da je višemjesečno dogovaranje s nekim „predstavnicima“ umirovljenika samo jeftina predstava i vrijeđanje inteligencije svih umirovljenika. Naravno da i to što je ponuđeno treba uzeti, smatra, no nakon svega ostaje gorak okus radi još jedne besramne trgovine umirovljeničkim interesima od strane onih koji su ih trebali zastupati.

“Iznosi koji će se dijeliti umirovljenicima, i to gle čuda, pred lokalne izbore, je samo još jedan šamar svim umirovljenicima koje se pred izbore opet po već viđenom scenariju pokušava kupiti, no vjerujem da će ovaj puta novac uzeti, a svoj glas dati onome tko se za njih bori svaki dan, tjedan, mjesec i svake godine,  a ne samo mjesec dana pred neke izbore” – navodi kandidat za zagrebačkog  gradonačelnika ispred platforme Umirovljenici zajedno.

Hrvatska se ponaša kao da su umirovljenici maloumni

Smatra pak da su u ovoj priči od onih koji pokušavaju kupiti glasove umirovljenika gori samo još oni iz samih redova umirovljenika koji umjesto da se za njih bore svim sredstvima, spremno prodaju svoj obraz za osobne interese.

Umirovljenici o dodatku: "Iznosi nisu dovoljni, bilo bi dobro kada bi mirovine za toliko porasle"

“Poznato je svima da je Hrvatska od EU dobila oko 40 milijardi kuna bespovratne pomoći tako da bilo koji izgovor kako se nije moglo sa većim iznosom pomoći umirovljenicima u startu pada u vodu. Umjesto da besramni iznos koji će sada dobiti pred izbore bude već druga ili treća isplata pomoći kao što je slučaju u mnogim zemljama u svijetu pa i nekima u našem okruženju, Hrvatska se prema svojim umirovljenicima ponaša kao da se radi o maloumnim osobama koje se može varati kada im se god  prohtije” – kaže Milivoj Špika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap