Špika o izbornom neuspjehu: Što prije treba udružiti stranke umirovljenika!

Jasmina Grgurić Zanze
8. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Blok umirovljenici zajedno jedina je umirovljenička stranka koja je na izbore izišla samostalno. Sa svega 5.000 osvojenih glasova u devet od deset izbornih jedinica doživjeli su potpuni krah. Predsjednik BUZ-a, Milivoj Špika, kao nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici dobio je samo 70 preferencijalnih glasova. Ovo im nije provi pokušaj, dosad su na izborima išli s Domoljubnom koalicijom i Bandićem, a za neuspjeh krive propali pokušaj ujedinjenja svih političkih opcija za umirovljenike.

špika milivoj

Foto: Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno | Youtube screenshot

Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika, inače zaposlen kao pomoćnik glavnog tajnika u Sportskom savezu grada Zagreba, osvrnuo se na rezultate parlamentarnih izbora. Blok umirovljenici zajedno s ukupno 5.000 glasova u devet od deset izbornih jedinica doživjeli su potpuni poraz. Špika je kao nositelj liste u prvoj jedinici dobio samo 70 preferencijalih glasova.

Smatra da bi zajedno došli do ‘magičnih’ pet posto

Ovo im nije prvi pokušaj. Špika je kratko bio u Saboru 2015. godine s Domoljubnom koalicijom, a godinu dana kasnije išao je s Milanom Bandićem. Tada je imao isto svega par stotina glasova, a ni samostalni izlazak na izbore nije im donio više sreće, za što krive propali pokušaj ujedinjenja s ostalim umirovljeničkim opcijama.

“Birači su opet, s punim pravom, jasno kazali što misle o našem nejedinstvu, baš kao što su jasno rekli u anketama koncem prošle godine što o misle o nama kada se okupljamo s ciljem ujedinjenja. Samo potpisivanje Sporazuma o suradnji HSU, BUZ, DSU i USiB-a u studenom prošle godine je rejting HSU-a sa 1 posto u samo nekoliko tjedna gurnulo preko 3 posto s jasnim naznakama daljnjeg rasta, što je bilo sasvim očekivano i planirano” –  komentirao je Špika u reagiranju čije dijelove prenosimo.

Rejting bi se, smatra, do proljeća popeo na ‘magičnih’ pet posto, što bi im osiguralo mandate u Saboru, ali i ministra rada i mirovinskog sustava.

Proces ujedinjavanja treba započeti što prije

Potpuni potop stranaka umirovljenika: Nisu dobili nijedan posto povjerenja vlastite populacije!

“I onda u trenucima kada je na pragu proljeća trebalo najviše povući, dogodila se izdaja onoga koji je formacijski bio na čelu cijelog projekta, Silvana Hrelje koji nas je bez ikakve najave, opravdanog razloga, ili bilo kakve naznake doslovno preko noći sve „prodao“ za jedan jedini saborski mandat kojim ga je kupio SDP, baš kao što ga je na gotovo isti način „kupio“ i prije 10 godina za tada tri saborska mandata. Da Hrelja nije srušio projekt koji smo započeli u studenom 2019. danas bi u ovom desetom sazivu Hrvatskog sabora sasvim sigurno bilo 3 do 5 umirovljeničkih predstavnika sa izvornim mandatom i još isto toliko zamjenskih, od kojih najviše jedan izvorni i po koji zamjenski ne bi bio iz redova HSU-a, ali to kao što svi znamo, na žalost 1,2 milijuna umirovljenika nije prošlo” – misli predsjednik Bloka umirovljenici zajedno.

Smatra stoga da udruživanje nema alternativu te da s procesom ujedinjavanja treba započeti što prije, tim više jer ćemo za manje od godinu dana na lokalne izbore.

“Dok se to ne dogodi neće biti nikakvih pomaka, i biti ćemo potpuno zasluženo svi kažnjeni od birača, što je i sasvim razumljivo jer njih ne zanimaju naši stranački ili osobni prijepori. Za njih smo svi mi isti odnosno samo oni koji se ne mogu dogovoriti, jer se svi „borimo za fotelje“, što dakako nije istina, no birače to uopće ne zanima” – kaže BUZ-ovac koji preuzima odgovornost za izborni neuspjeh.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap