Špika natjerao ministra Piletića da kaže da “realna vrijednost mirovina pada”

Josip Mihaljević
10. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

U HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’ jučer se raspravljalo o novom modelu obiteljskih mirovina i povećanju najnižih mirovina. Možda je najbolji dojam ostavio Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno, koji je ministra rada Marina Piletića natjerao da kaže ono što niti jedan ministar nije rekao ranije – da realna vrijednost mirovina pada.

piletic spika

Foto: Ministar rada Marin Piletić i šef Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika | Youtube screenshot

HRT je jučerašnjem ‘Otvorenom’, povodom predstavljanja zakonskih izmjena oko obiteljskih mirovina, ugostio ministra rada Marina Piletića, bivšeg ministra Davorka Vidovića, predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika Veselka Gabričevića i šefa Bloka umirovljenici zajedno Milivoja Špiku.

U zanimljivoj raspravi o reformi koja stupa na snagu prvoga dana iduće godine novi ministar Marin Piletić nije se najbolje snašao. Na samom početku emisije nije shvatio pitanje voditelja Mislava Togonala oko gornjeg limita novog modela obiteljskih mirovina od 5.850 kuna pa je izrecitirao ono što je pripremio za uvod.

Doduše, pojasnio je kako ne vidi potrebu da se u prvim danima iduće godine rade ikakve gužve u područnim uredima HZMO-a jer će dobar dio povećanja doći automatski:

“Nitko neće trebati ništa aplikativno raditi, dolaziti u poslovnice, nego će to HZMO preračunati i poslati uplatu po povećanom modelu obiteljske mirovine. Ovim prijedlogom zakona predložili smo da ide i dodatno povećanje najnižih mirovina za 1,5% s 1.1.2023. te još 1,5% s 1.1.2025. To će također ići automatizmom, dakle 287.000 korisnika najnižih mirovina dobit će to automatski. Dio gdje korisnik mora kombinirati ostati u obiteljskoj mirovini ili se vratiti u osobnu i uzeti dio obiteljske – po prvi put uvodimo da dvije mirovine može koristiti bračni drug preminulog. Ponavljam kriterije da je jedini korisnik obiteljske mirovine i da ima navršenih 65. godina i mogao je postati korisnik obiteljske mirovine sukladno postojećem zakonu o mirovinskom osiguranju. Tu svatko mora izračunati što mu je povoljniji model i samim time zatražiti isplatu povoljnijeg modela putem HZMO-a”, pojasnio je ministar.

Vidović problematizirao činjenicu da se umirovljenike miješa sa socijalom

Bivši ministar istog resora iz redova Socijaldemokrata Davorko Vidović kazao je kako će podržati zakonske izmjene, ali mu je zasmetala činjenica što se kategorija umirovljenika sve češće miješa sa socijalnom kategorijom.

“Ovdje se postavlja pitanje zašto su uopće umirovljenici u takvom položaju i zašto se isključivo promatraju kao socijalna kategorija. Mirovinska primanja ne bi trebala imati previše veze sa socijalnim davanjima koja idu prema siromašnim ljudima. Mirovina bi ljudima morala osiguravati normalan, pristojan život”, poručio je Vidović.

Špika natjerao ministra da kaže da realna vrijednost mirovina pada

Milivoj Špika je s nešto agresivnijim nastupom ukrao show, ministru je predbacio da iznosi samo one podatke koji izgledaju pozitivno.

“Visina mirovine u Hrvatskoj, posebno za 700.000 umirovljenika koji su praktično ispod linije siromaštva, nije produkt financijske mogućnosti države već isključivo produkt političke odluke. Dakle siromaštvo nije posljedica nemogućnosti proračuna već je to posljedica političke odluke. Ova izmjena obiteljske mirovine je praktično distrakcija u odnosu na pravi problem – zašto su mirovine uopće male”, kazao je.

Prema njemu, siromaštvo umirovljenika može se riješiti u nekoliko dana, samo da se izdvajanja za mirovine povećaju na oko 15 posto BDP-a.

No, ministru koji inzistira da su mirovine od 2016. naovamo rasle za preko 20 posto je kazao kako u tu računicu nisu uključena poskupljenja i više puta mu je kazao da realna vrijednost mirovina pada. Ministar je, začudo, prihvatio tu tezu:

“Gospodin Špika kaže da unatoč povećanjima realna vrijednost mirovina pada. Pa baš zato što realna vrijednost mirovina pada Vlada reagira na ovaj način na koji može”, poručio je ministar.

Gabričević skeptičan oko toga da će se broj siromašnih umirovljenika smanjiti

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević također je ostavio dobar dojam. Podržao je reformu jer je svaka kuna za umirovljenike dobra, ali kaže da ne treba biti euforičan jer će i u idućoj godini stotine tisuća umirovljenika živjeti ispod linije siromaštva.

“Treba otvoreno reći da velik broj umirovljenika živi u siromaštvu. I s ovim popravkom zakona ostat će u zoni siromaštva. Znamo da je danas preko 700 tisuća umirovljenika u toj zoni. Prosječna mirovina je 2700 kuna, bez međunarodnih ugovora 3.040 kuna.

Granica siromaštva je 2.927 kuna, a i idućoj godini bit će preko 3.200 kuna. Sada vas pitam hoće li se nakon toga smanjiti broj siromašnih?”, kazao je Gabričević.

Gabričević je također dodao da je glavni podatak koji se treba pratiti udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći. Danas on iznosi 35,99 posto:

“Možda imamo više kuna, ali što s njima možemo kupiti? Sve manje stvari stane u našu košaricu”, zaključio je Gabričević.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap