Špika i Grujić: ‘Više od pola milijuna umirovljenika ne može si priuštiti smještaj u domu’

Jasmina Grgurić Zanze
9. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Pojedini županijski domovi za starije osobe poskupjeli su svoje usluge od 1. siječnja, neki su to učinili još lani, a neki će nedvojbeno cijene smještaja podići tijekom ove godine. Većina umirovljenika sada si više ne može od mirovine priuštiti ni najosnovniji tip smještaja. Iz patforme ‘Umirovljenici zajedno’ poručuju da Vlada mora povećati mirovine, pri čemu opet predlažu svoju formulu izračuna.

novčanice eura u različitim apoenima

Novčanice eura | Foto: mirovina.hr

Platforma ‘Umirovljenici zajedno’ osvrnula se na poskupljenje domova za starije osobe u pojedinim županijama. Od 1. siječnja ove godine cijene su i do 50 posto podigle ustanove u Sisku, Šibeniku, Petrinji i Slavonskom Brodu, o čemu smo pisali ovdje, a kroz 2024. bit će ih svakako još na tom popisu. Cijena osnovnog smještaja od 520 eura sada premašuje iznos prosječne mirovine koju nema većina umirovljenika.

Da su povećane mirovine, umirovljenici ne bi bili očajni

Županijski domovi za starije povećali cijene: 'Majka je plaćala 401 euro, a sada 590 eura'

– Da su se mirovine povećale kako je HDZ obećao još 2016. godine, onda ova posljednja poskupljenja domova za umirovljenike mnoge korisnike sada ne bi tjerale u očaj, jer njihove mirovine u međuvremenu nisu povećane ni da pokriju pola od onih 50 posto poskupljenja, a 2024. godina je tek počela, kažu, između ostaloga, u svom priopćenju Milivoj Špika i Lazar Grujić.

Je li Vlada uopće svjesna, pitaju se ‘Umirovljenici zajedno’, kako su cijene u domovima i bez posljednjih poskupljenja već toliko narasle da više od pola milijuna umirovljenika sebi ne može priuštiti nikakav smještaj u domu.

Traže Vladu da prihvati njihovu formulu za rast mirovina

Pozivaju Vladu da što prije razmotri i primjeni njihov prijedlog o povećanju mirovina, a s čime bi se ostvarilo i obećanje HDZ-a o rastu prosječne mirovina do 60 posto prosječne plaće. Njihov izračun temelji se na bazi 75–80 posto neto plaće kroz deset najboljih godina, uz povećanje aktualne vrijednosti mirovine na 18,5 eura za svaku godinu staža te ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života, o čemu više možete pročitati ovdje.

– Kako novca u proračunu ima sasvim dovoljno, nedostaje još jedino politička volja Vlade, a ako je ne bude do parlamentarnih izbora, vjerujemo da ćemo na temelju podrške koju dobijemo na izborima naš prijedlog izglasati već na prvoj radnoj sjednici Hrvatskog sabora, optimistični su Špika i Grujić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap