Špika i Grujić u Hreljinom odlasku vide prostor za ujedinjenu umirovljeničku politiku

Josip Mihaljević
9. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Blok umirovljenici zajedno na čelu s Milivojem Špikom jučer je reagirao na najavu Silvana Hrelje koji više ne želi biti šef HSU-a, a danas se u reakciji pridružio i predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić. Očekivano, manje umirovljeničke stranke u Hreljinom odlasku vide priliku za toliko spominjano ujedinjenje umirovljeničke političke scene.

L. Grujić (SU), M. Špika (BUZ) i S. Hrelja (HSU)

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja ovoga je tjedna najavio svoj odlazak s te funkcije i to tako što je zamolio članice i članove da ga ne kandidiraju na stranačke funkcije. Zaštitno lice Hrvatske stranke umirovljenika će ipak odraditi ostatak saborskog mandata jer nema zamjenu – u slučaju njegovog odlaska u Sabor ne bi ušao netko iz HSU-a, nego netko iz SDP-a ili IDS-a.

Činjenicu da ipak odlazi s funkcije predsjednika stranke već je za Mirovina.hr komentirala predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović, a sada se u reakcijama pridružuju čelnici manjih umirovljeničkih stranaka.

Milivoj Špika očekuje da se umirovljenici konačno ujedine

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika još je jučer na stranicama stranke objavio poduže priopćenje naslovljeno “Hrelja nakon Hrelje ili konačno ujedinjenje umirovljenika”.

Hrelji zamjera što nije prihvatio ideju ujedinjavanja umirovljeničkih stranaka, iako su u HSU prije izbora prilično snažno koketirali s tom idejom.

špika milivoj
Bivši potpredsjednik BUZ-a: "Špika je privatizirao stranku, nije predstavnik umirovljenika nego Bandićev čovjek"

“Tko god solira odnosno radi za osobni interes taj radi protiv interesa umirovljenika i sa takvima se svatko u svojoj sredini treba obračunati. Sa Hreljom se pokušalo dva puta pokrenuti proces ujedinjenja 2009. i 2019. i oba je upropastio „prodavši“ nas sve za šaku sinekura pa ga ne treba čuditi što je na kraju navukao bijes svih, sada već i samih članova HSU-a, a on sam svojim opstrukcijama postao najveća smetnja procesu ujedinjenja bez kojeg će umirovljenicima biti samo još gore…”, smatraju u BUZ-u.

Smatraju kako “oproštajno pismo” Silvana Hrelje ne treba tumačiti kao kraj bilo koga ili čega, nego kao početak onoga što je već odavno trebalo napraviti – “konačno uspješno sprovesti udruživanje i ujedinjenje umirovljeničkih stranaka i udruga pod jedinstveni umirovljenički stijeg, ne ideološki već u prvom redu interesni”.

I to sve u naredne četiri godine, za što misle da je dovoljno vremena za izgradnju jake umirovljeničke stranke.

Grujić: Da smo ujedinjeni, već bi bili na vlasti

Predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić čudi se Hreljinom potezu:

Stranka umirovljenika, koja na izbore ide sa Škorom, zabunom nam je poslala prepisku sa SDP-om

“Ni manje ni više on je javno obznanio da odstupa s funkcije ali ipak moli sve članove da ga ne kandidiraju za niti jednu funkciju na budućoj izbornoj skupštini. Ovom zamolbom samo je dao do znanja kako nije donio odluku o povlačenju s mjesta predsjednika već licemjerno traži podršku i podilazi članstvu”, smatraju u Stranci umirovljenika.

I oni smatraju da je Hrelja glavni krivac što nema jedinstvene umirovljeničke stranke koja će biti snažan politički glas u Saboru. Štoviše, Grujić smatra da je greška već počinjena i da su umirovljenici već odavno trebali biti ujedinjeni. U tom bi slučaju već danas sudjelovali u vlasti:

“Da je takva situacija danas, a mogla je biti da se zatomio vlastiti ego predsjednika pojedinih umirovljeničkih stranaka, sigurno ne bi Reformisti, HNS-ovci ili SDSS-ovci ostvarivali svoje političke trgovačke ciljeve već umirovljenici. Sigurno u tom slučaju ne bi bilo moguće da se usklađivanje mirovina naziva povećanjem, a unatoč usklađivanju mirovine sve više i više zaostaju za prosječnom plaćom”, navode iz Stranke umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap