Smanjenje mirovina prijeti čak i Nizozemcima s najboljim mirovinskim sustavom na svijetu

Jasmina Grgurić
20. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Nizozemska se nalazi među najboljim zemljama za život umirovljenika. Stopa siromaštva starije populacije gotovo da ni ne postoji, a prosječna mirovina veća im je od 12.000 kuna. Njihov mirovinski sustav slovi kao najbolji na svijetu. Ipak, i oni su se našli u problemima, ali Vlada je za sada odustala od najavljenog smanjenja mirovina.

euro

Foto: Pixabay

 

Nizozemske umirovljenike neće dočekati najavljeno smanjenje mirovina u idućoj godini, nakon što je Vlada odlučila dati mirovinskim fondovima više vremena da poboljšaju omjer imovine i potraživanja. Ipak, upozorili su da je smanjenje mirovina i povećanje doprinosa za očekivati u predstojećem razdoblju.

Za sada od te mjere odustaju, a glavni razlog iskazano je nezadovoljstvo starijih građana, što nikako nije dobro za parlamentarne izbore koji će se održati 2021. godine. No, ako se mirovine ne smanje, to bi se moglo negativno odraziti na nizozemski mirovinski sustav koji slovi kao najbolji na svijetu.

mirovinski sustavi
Neviđena dominacija Nizozemaca: Pogledajte 36 najboljih mirovinskih sustava svijeta

Ministar socijalne skrbi Wouter Koolmees kazao je da će mirovine biti smanjene iduće godine samo ako omjer imovine i potraživanja padne ispod 90 posto. Trenutno su na razini do 93 posto. Do sada je smanjenje trebalo zahvatiti i fondove s omjerima nižima od 94 do 95 posto, uključujući najveće fondove ABP i PZFW, prenosi Glas Istre.

Zabrinjavajuće je upozorenje da je najbolji mirovinski sustav došao pod upitnik održivosti. Iako tamošnji fondovi upravljaju imovinom vrijednom 1.500 milijardi eura, omjer prihoda i potraživanja u padu je već godinama. Za to je kriv pad kamata koji je povećao njihove obveze, jer su fondovi u Nizozemskoj vezani za stanje na tržištu, a ne na prinose ostvarene u prethodnom razdoblju.

Razmišlja se stoga čak i o prijelazu na novi mirovinski sustav.

 

Smanjenje mirovina prijeti čak i Nizozemcima s najboljim mirovinskim sustavom na svijetu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap