Slovenija uvodi ministarstvo za starije? Sveučilišni profesori u mirovini pokrenuli prijedlog

Josip Mihaljević
27. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Imate li osjećaj da se Ministarstvo rada nešto posebno brine o umirovljenicima? Ili ste možda mišljenja da za probleme starijih moramo imati samostalno ministarstvo? U Sloveniji su umirovljeni sveučilišni profesori predložili vladi da se osnuje posebno ministarstvo za starije koji bi zastupao isključivo interese seniora.

Ilustracija: Pixabay

Mislite li da je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike najbolji zastupnik interesa starijih građana? U Hrvatskoj je situacija još specifičnija jer smo prošle godine Ministarstvo socijalne politike pripojili Ministarstvu rada. Ministar Josip Aladrović sada bi trebao biti stručnjak za radne politike, stručnjak za politike mirovinskog sustava i stručnjak za socijalnu politiku.

Profesori u mirovini: Osnujte ministarstvo za nas starije

U susjednoj Sloveniji (koja ima Ministarstvo rada) na inicijativu umirovljenih sveučilišnih profesora pokrenut je prijedlog osnivanja ministarstva za starije koje bi zastupalo interese isključivo starijih građana. Ne bi to bila novina u svijetu, budući da takva ministarstva postoje u Kanadi, Australiji, Malti, Novom Zelandu, Škotskoj i Walesu, ali bi Slovenija bila prva u regiji s takvim ministarstvom, piše Index.hr.

Razlozi i potrebe za takvim ministarstvom su brojni, a valja misliti unaprijed. Budući da se Europa nalazi u procesu demografskog starenja, uskoro će udio starijih u populaciji eksplodirati, a države će, ako ne djeluju sada, biti primorane suočavati se s tim problemom nekada u budućnosti.

ministrica starijih ljudi
Ministrica za starije osobe: "Naši umirovljenici mogu biti svjetlo vodilja za mlade"

“Imenovanje ministra koji bi bio odgovoran isključivo za starije osigurali bi da se na politike vezane uz zdravstveno osiguranje ili financijsku sigurnost gleda i kroz našu optiku”, napisali su sveučilišni profesori u priopćenju o svojoj inicijativi.

U Hrvatskoj predloženo uvođenje pravobranitelja za starije

Član mreže zaslužnih profesora Jože Gričar kazao je za ljubljansko ‘Delo’ kako sve države trebaju imati ministra za starije.

milan bandić
Ako neće Kolinda, hoće Bandić: "Treba nam pravobranitelj za starije osobe"

“Mlađa generacija uvijek na svim područjima može učiti od starijih, od osnovne škole pa sve do sveučilišta. Što je više starijih, to je društvo raznolikije”, navode slovenski profesori u mirovini.

Slovenija i Hrvatska imaju vrlo staro stanovništvo, prosjek EU je nešto bolji, ali čini se da će i njih kad-tad čekati reformski zahvati u mirovinskim i zdravstvenim sustavima. Što se tiče ministarstva za starije u Hrvatskoj, ta ideja nikada nije zaživjela, iako su razni političari posljednjih godina tražili ili obećavali uvođenje institucije pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe koji bi se bavio problemima starijih.

 

Slovenija uvodi ministarstvo za starije? Sveučilišni profesori u mirovini pokrenuli prijedlog
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap