Ministrica za starije osobe: “Naši umirovljenici mogu biti svjetlo vodilja za mlade”

Josip Mihaljević
14. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Škotska od sredine 2018. godine ima ministricu za starije osobe. Oni funkcioniraju kao potpora Kabinetu tajništva društvene sigurnosti i starijih ljudi, a prve korake otkrili su na velikoj konferenciji o starosti. Ministrica Christina McKelvie  je poslala snažne poruke i vizije za budućnost kakvu svi priželjkujemo.

ministrica starijih ljudi

Foto: Ministrica za starije ljude Christina McKelvie | Youtube screenshot

Škotska je jedna od rijetkih zemalja koja već danas pokušava riješiti neizbježne probleme koji vrebaju iza ugla u budućnosti. Njihova ministrica za starije ljude je na nedavno održanoj konferenciji istaknula kako Škotska mora postati prijateljska zemlja za starije jer će ona vrlo brzo postati zemlja starijih ljudi.

Istaknula je kako stariji i dalje mogu služiti kao svjetlo vodlja za mlađe generacije, a da društvo mora pronaći način kako to ostvariti na obostranu korist.

Stariji od 75 godina su najbrže rastuća populacija u Škotskoj – za deset godina njihov broj će porasti za 27 posto, a za 25 godina čak 79 posto. Slična stvari se događaju u većini europskih zemalja, pa tako i Hrvatskoj.

Starost se treba slaviti, a dominiraju slike kako su oni teret

Konferenciju je organizirao dnevni list The Herald u suradnji s tvrtkom GenAnalytics, a naziv konferencije bio je Festival starenja. Tamo su diskutirali o načinima na koji društvo gleda na starije ljude, ali i nekim novim idejama kako starenje stanovništva iskoristiti za dobrobit čitavog društva.

“Previše je negativnosti asocirano sa starijima. Moramo stvoriti pozitivne stereotipe o njima. Pred nama je ogroman posao – želimo da ti ljudi budu zdravi, sretni, uključeni i povezani – to je naša vizija budućnosti”, kazala je ministrica McKelvie.

Kazala je kako će demografske promejene doći vrlo brzo i kako nema vremena za čekanje:

“Trenutačna populacija radnika također stari, imamo više zaposlenih 50+ radnika nego ikada. Moramo pronaći odgovor na izazove i pobrinuti se kako bi bili spremni.

Ali također shvaćamo kako starenje i starost zapravo trebamo slaviti i truditi se u pronalaženju svih pozitivnih strana starosti”, tvrdi McKelvie.

Čitava priča oko starijih se predstavlja u negativnom kontekstu – gledaju na njih kao na teret, bez da shvaćaju njihovu ulogu i potencijal u društvu.

“Čitav narativ oko starijih je da su oni slabi, krhki ili teret. Ali mi ne želimo da se starije ljude krivi za probleme sa zdravstvenim osiguranjem ili zbog činjenice što poneki mladi ne mogu pronaći posao”, zaključila je ministrica.

“Moramo ljude staviti u centar starenja, oni nisu brojke”

Konferenciju je iz tvrtke GenAnalytics vodila i dr. Lesley Sawers:

“Moramo vratiti ljude u centar priče oko starenja. To ćemo učiniti tako što ćemo jasno definirati njihova prava. Tek tada ćemo polako stvarati bolju budućnost ne samo za današnje starije, nego i za one koji slijede”, istaknula je.

Konferencija, koja je započela jučer, trajat će još nekoliko dana. Održava se na Sveučilištu u Glasgowu, tik to mlađahnih studenata koji sa znatiželjom dolaze na predavanja. Osim same “političke priče”, u fokusu su bile i znanstvene teme koje se tiču starijih, kao i zdravstvene teme i savjeti za ispunjeniji život.

Ravnateljica sveučilišta je dodala kako su preduvjeti za ministričine ideje mogu sažeti u tri točke:

  • fizička aktivnost
  • mentalna aktivnost
  • financijska sigurnost

Hrvatski umirovljenici možda nemaju svog ministra koji se brine o njihovoj starosti, ali ova posljednja točka bi im svakako bila od posebnog interesa kao prvi preduvjet promjenama.

Ministrica za starije osobe: “Naši umirovljenici mogu biti svjetlo vodilja za mlade”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap