Slovenci dižu plaće u javnom sektoru, a stranka umirovljenika traži povišicu za penziće

Josip Mihaljević
3. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Slovenska Vlada diže plaće u javnom sektoru, a uz to su predvidjeli i jednokratno povećanje svih mirovina za 48 kuna, bez obzira na njihovu visinu. Tom potezu se protivi slovenska stranka umirovljenika DeSUS koja umjesto istog iznosa za sve traži i povećanje za određeni postotak u odnosu na visinu mirovine.

Foto:Pixabay

Iako su u koaliciji, slovenski premijer Marjan Šarec i šef slovenske stranke umirovljenika DeSUS Karl Erjavec vode političku bitku oko povećanja mirovina, piše Jutarnji.hr.

U Sloveniji trenutačno rade na prijedlogu povećanja plaća u javnom sektoru, ali kod njih u tom slučaju rastu i

I Slovenci napravili mirovinsku reformu: Kod njih će mirovine doista rasti

mirovine. Prijedlog premijera je 6,5 eura po umirovljeniku neovisno o iznosu mirovine, dok Erjavec, koji je ministar obrane u slovenskoj vladi, umjesto istog iznosa za sve traži povećanje za određeni postotak u odnosu na svaku pojedinu mirovinu. To bi po nekim izračunima zahtijevalo više sredstava, a umirovljenici s nižim mirovinama bi dobili više od predloženih 6,5 eura.

“Ako ovaj zakon padne, od toga neće biti koristi ni za koga, a najmanje za državu”, kazao je premijer Šarec u parlamentu.

Šarec je upozorio Erjavca da bi odbijanje interventnog zakona blokiralo više od 100 milijuna eura dodataka koji su predviđeni za rast plaća u javnom sektoru te ga je pozvao da podrži zakon, uz dogovor da će se o mirovinama razgovarati kasnije.

Iz DeSUS-a su pristali, pod uvjetom da će čelnici ostalih koalicijskih stranaka pismenom izjavom obvezati da će izvanredno povećanje mirovina u postotcima postati prioritet vlade.

Slovenski mediji pišu kako bi Erjavec mogao uvjetovati svoju podršku vladajućoj koaliciji prilikom izglasavanju proračuna, o čemu se ovoga tjedna vodi rasprava.

Slovenci dižu plaće u javnom sektoru, a stranka umirovljenika traži povišicu za penziće
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap