Slovačka najavila da će povećati iznos 13. mirovine na 600 eura

Jasmina Grgurić Zanze
11. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Slovačka Vlada najavila je promjene koje idu u korist umirovljenicima. Tako će im se trinaesta mirovina povećati sa sadašnjih maksimalnih 300 na 600 eura. Također, izmjenama poreznog zakona bit će moguće dio poreznih davanja preusmjeriti vlastitim roditeljima. Iako je SUH rekao da će Vlada do izbora isplatiti trinaestu mirovinu u Hrvatskoj, još uvijek nema službene potvrde.

novac

Foto: Unsplash

Dok hrvatski umirovljenici još uvijek čekaju hoće li Vlada i kada uvesti trinaestu mirovinu, što je jedan od najvažnijih zahtjeva Sindikata umirovljenika za poboljšanje materijalne situacije starijih građana, pri čemu iz SUH-a kažu da će premijer to sigurno napraviti prije izbora, slovački umirovljenici dobivaju povećanje 13. mirovine.

jasna petrović
Doznajemo: 'Plenković će 13. mirovinu sigurno isplatiti prije izbora'

Slovačka Vlada najavila je reformu kojoj je cilj prikupiti novac za isplatu 13. mirovine sljedeće godine, a koja bi se trebala povećati s ovogodišnjih 50 do 300 eura na 600 eura. Reforma će uključivati i ukidanje roditeljskih mirovina koje je uvela prethodna Vlada kao dio socijalnih naknada.

Slovački premijer Robert Fico najavljuje i izmjene poreznog zakona koje će građanima omogućiti da dio poreznih davanja preusmjere vlastitim roditeljima umjesto civilnom društvu, piše euractiv.hr. Naime, dosadašnji slovački porezni zakon omogućava pojedincima i kompanijama da dva posto svojih poreznih davanja usmjere nevladinoj organizaciji po vlastitom izboru.

Norbert Chomistek iz nevladine udruge Stop korupciji smatra da ovakve odluke stvaraju podjele u društvu, jer stvaraju konkurenciju između udruga civilnog društva i umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap