Doznajemo: ‘Plenković će 13. mirovinu sigurno isplatiti prije izbora’

Jasmina Grgurić Zanze
3. listopada 2023.
Mirovine
A- A+

Da će Vlada umirovljenicima sigurno isplatiti 13. mirovinu do izbora, potvrdila nam je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović. Model, a samim time i iznos isplate trebao bi biti dogovoren za desetak dana. Trinaesta mirovina podići će udio mirovine u prosječnoj plaći na obećanih 50 posto, što će HDZ-ovoj Vladi i te kako biti dobar adut u izbornoj utrci.

jasna petrović

Foto: Jasna A. Petrović | mrms.hr

Umirovljenici će sigurno dobiti ‘trinaestu’ mirovinu. Za desetak dana Vlada bi sa Sindikatom i udrugama umirovljenika trebala dogovoriti model isplate, a samim time i točan iznos, potvrdila nam je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović. Andrej Plenković 13. mirovinu građanima će isplatiti prije nadolazećih parlamentarnih izbora, nakon čega će se ona isplaćivati i dalje kao sastavni dio mirovine jednom ili nekoliko puta godišnje.

‘Nismo za to da svi dobivaju jednako’

– Točan model znat ćemo za desetak dana nakon konačnog dogovora s Vladom, ali dogovoreno je da trinaesta mirovina sigurno ide. Još razgovaramo o iznosu, svakako bi bio veći od onoga što Vlada sada isplaćuje kroz jednokratne dodatke. Ne bi svi dobivali jednako. Želimo podržati našu srednju umirovljeničku klasu umirovljenika koja je sada napokon progovorila, otkrila nam je SUH-ova predsjednica Jasna A. Petrović nakon jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, gdje je pao konačni dogovor.

Doznali smo kako je udio mirovina u plaći narastao na 47,7 posto

Predstavnicima umirovljenika želja je da se napokon poveća udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći, a da to bude 50 posto, što je i predizborno obećanje Vlade, ‘dogurala’ bi upravo trinaesta mirovina. Podsjetimo, udio mirovine u prosječnoj plaći rastao je nakon posljednjeg usklađivanja sa 40 na 44 posto.

Međutim, Vlada je taj udio nešto drugačijom računicom prikazala kao 47,7 posto, jer je u prosjek uvrstila i braniteljske mirovine, kao i one saborskih zastupnika. Kako doznajemo, i dalje će ustrajati na prikazu povoljnijih postotaka, ali ipak bez pojedinih kategorija mirovina prema posebnim propisima, poput braniteljskih.

Isplata odjednom u prosincu ili kroz godinu na ‘rate’

Kovanice eura u rukama
Kako isplatiti 13. mirovinu? Postoje četiri modela, poznati učinci za umirovljenike i proračun

Trinaesta mirovina mogla bi se isplaćivati dvaput godišnje uz redovna polugodišnja usklađivanja, što je samo jedna od mogućih opcija. Takva opcija išla bi u prilog HDZ-u koji bi u predizbornoj utrci mogao reći da je ispunio svoje obećanje. Bio bi to dodatak na redovito usklađivanje u srpnju i kolovozu svake godine. Dvodijelna isplata 13. mirovine moguća je i po modelu božićnice i uskrsnice. SUH je tu predložio formulu 100 eura plus 35 posto individualne mirovine.

Drugi mogući model je da se jednom isplatom u prosincu pokriju oba usklađivanja, nešto poput božićnice. Treći mogući model je trodijelna isplata u obliku uskrsnice, božićnice i regresa. Tu je i opcija isplate u četiri dijela, dakle po 25 posto četiri puta tijekom godine.

Sigurno je da neće svi dobivati jednako, što će ovisiti o duljini umirovljenja, kao i visini mirovine. No, ostaje pitanje hoće li 13. mirovina na neki način zamijeniti jednokratne pomoći koje će Vlada umirovljenicima isplatiti već po šesti put.

Koji biste zahtjev Sindikata umirovljenika htjeli da Vlada najprije prihvati?

Copy link
Powered by Social Snap