Skupina prevaranata starijim ženama ukrala 4,5 milijuna eura ušteđevine

Jasmina Grgurić Zanze
20. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Na meti raznih prevaranata najčešće su starije osobe koje najlakše nasjednu na njihove manipulacije. Umirovljenici im lakovjerno predaju sav novac, vjerujući da su lopovi doista službene osobe kakvima se predstavljaju. Jedan od najvećih slučajeva pljačke dogodio se u Beču, gdje je grupa lopova umirovljenicama otela čak 4,5 milijuna eura životne ušteđevine.

Foto: Pixabay

Međunarodnu skupinu prevaranata koja je starijim Bečankama otela najmanje 4,5 milijuna eura ušteđenog novca, otkrila je ovih dana kriminalistička policija u Beču. Glavni mozak operacije je 35-godišnji turski državljanin koji je s majkom i sestrom, uz ostale članove bande, pljačkao imućne Austrijanke.

Skupina prevaranata je posljednjih godina otimala novac umirovljenicama u Beču, ali i drugim krajevima Austrije, Njemačke i zemalja Beneluksa. Policija im je otkrila ukupno 200 krivičnih djela, a pokušali su ih najmanje još 500. Sumnja se da je šteta veća od 4,5 milijuna eura, a u pojedinačnim slučajevima se ukralo i do 300.000 eura, piše Kroativ.

A kako su ih “dobivali na foru”?

Priča tek tu postaje zanimljiva, jer što vam netko može reći da biste mu spremno predali preko dva milijuna kuna životne štednje?

Umirovljenica iz Ludbrega lažnom vojniku koji joj je obećao ljubav uplatila 22.500 kuna!

Naime, prevaranti su ciljano u telefonskom imeniku tražili starije žene. Zvali su ih s lažnog austrijskog broja te im govorili kako su im ime i prezime pronašli na listi ljudi koji bi trebali biti opljačkani. Predstavljali su se kao policajci koji bi im onda potom odlazili kućama i preuzimali novac i vrijedne stvari da bi ih “zaštitili” od krađe.

Iza cijele operacije stoji 35-godišnji turski državljanin koji se skriva u Turskoj i navodno ne može biti uhićen unatoč uhidbenom nalogu. No, krajem lipnja u Beču su uhvaćene njegove majka i sestra kada su od jedne žene htjele uzeti nakit i gotovinu. Inače, ovaj mladić studirao je germanistiku u Beču te za život zarađivao kao vozač taksija. No, biznis prevare bakica ipak mu je bio unosniji.

Također, u kriminalnoj skupini sudjelovala je i jedna obitelj iz Srbije, a uhićeni članovi prevarantske organizacije su u starosnoj dobi od 15 do 62 godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap