Sjećanja za vječnost: Bake i djedovi pred kamerom otvorili dušu i dali savjete mladima!

Jasmina Grgurić
2. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Koliko ste puta vidjeli neku stariju osobu pitajući se kakvu priču kriju njezine bore i sijede? Dovoljno je samo slušati, jer generacije su to koje i te kako imaju što za ispričati i prenijeti novim naraštajima. Tim je tragom krenuo i Centar za kulturne djelatnosti, stvorivši serijal kratkih videa “Sjećanja za vječnost” u kojima se naši stari, bake i djedovi prisjećaju trenutaka i postignuća iz svojeg života i na zabavan i opušten način dijele svoja iskustva i savjete s mlađim generacijama.

Vladimir Vrljić Ankin (Snimak zaslona/Centar za kulturne djelatnosti)

Mudrost se stječe godinama. Sve što nam se u životu dogodi nauči nas nečemu novomu. Upravo zato nije ni čudo kada nam naši stari, bake i djedovi prenose svoje znanje i iskustva, hrabre nas i uče kako treba ići kroz život.

Mlade treba pustiti i poticati, gurati, a ne zaustavljati

Mlade treba pustiti i poticati, treba ih gurati ako se može, nikako zaustavljati”, tako razmišlja ugledni umjetnik Vladimir Vrljić Ankin koji je u svojoj bogatoj karijeri priredio više od šezdeset samostalnih izložbi i pregršt skupnih izložbi.

Gospodin Ankin protagonist je prve od pet epizoda serijala kratkih videa “Sjećanja za vječnost” kojeg provodi Centar za kulturne djelatnosti (CKD) u suradnji s Domom za starije osobe Pešćenica i Centrom za rehabilitaciju Komarevo.

“Mladim umjetnicima bih savjetovao da se drže sebe, da ne kopiraju nas starije, svoj život neka vode, žive u potpuno drugom vremenu i neka se tog vremena drže, neka od njega iskoriste što je više moguće” – kaže umirovljenik Vladimir, vjerujući kako mladi danas imaju neusporedivo veće mogućnosti za više i brže naučiti nešto novo.

Zavrtjeli međugeneracijski kotač znanja u društvu

“Kampanja se sastoji od produkcije i publikacije kratkih video spotova u kojima se naši stari prisjećaju ključnih trenutaka i postignuća u svom životu i dijele svoja iskustva i savjete s mlađim generacijama. Time će se, osim poboljšanja socijalne uključenosti osoba starije životne dobi, pridonijeti i senzibilizaciji mlađih generacija prema starijima i razvoju pozitivnijeg suživota različitih dobnih skupina u društvu” – kaže nam Tomislav Goleš Babić, kreativni producent u CKD-u.

A životne priče, mudrosti i savjete starijih mladima i te kako vrijedi zabilježiti.

Penzići se prisjetili školskih dana: Klečali smo u kutu i dobivali packe, ali nema ljepšeg doba!

“Bez obzira što su nam danas u djeliću sekunde sve informacije i znanja dostupni, ipak ne treba zanemariti životne priče i savjete naših starijih sugrađanki i sugrađana.

Međugeneracijska razmjena znanja je važan edukacijski format koji bi trebalo možda još više unaprijediti i samim tim iskoristiti znanja i životna postignuća naših starih te podijeliti njihova iskustva s mlađim generacijama.

Pa se tako nadam da će i naš video serijal “Sjećanja na vječnost” bar još malo pokrenuti dalje zajednički kotač znanja u našem društvu” – pojašnjava scenarist i redatelj video spotova Sanjin Hasanefendić.

Novim projektima žele uključiti starije osobe u društvo

Video serijal “Sjećanja za vječnost” provodi se u sklopu projekta RE-GENERACIJA (Revitalizacija kvalitete života starijih osoba) uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

“Osim video serijala “Sjećanja za vječnost” planiramo provesti i mnoge druge  projektne aktivnosti kojima nastojimo potaknuti i omogućiti socijalnu uključenost i zdrave životne stilove našim starijim sugrađanima kroz audio vizualne medije, predavanje i druženje s mladima” – najavljuje Andreja Rukavina, voditeljica projekata u CKD-u.

Video sadržaj “Sjećanja za vječnost” dostupan je na društvenim mrežama CKD-a, a pogledati ga možete na ovom linku.

Sjećanja za vječnost: Bake i djedovi pred kamerom otvorili dušu i dali savjete mladima!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap