Širi se nova SMS prevara: Ako ste dobili obavijest da imate pravo na povrat poreza, ne otvarajte poveznicu

Ana Kanazir
18. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Najnovija prijevara širi se SMS-om, a poruka dolazi od e-Građani. U poruci piše da građani imaju pravo na povrat poreza, a u njoj se nalazi i poveznica koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani. Ako dobijete ovakav SMS nikako ne otvarajte poveznicu i ne unosite nikakve podatke, upozoravaju iz Hrvatske udruge banaka.

Umirovljenik tipka jednim prstom po mobitelu

Umirovljenik i mobitel | Foto: Freepik

Prevare su sve češće, a prevaranti su sve kreativniji. Tako su neke od prevara one u kojima se šalju poruke iza kojih stoje lažne državne službe poput Ministarstva financija o čemu smo pisali ovdje. Najnovija prevara je SMS prevara od e-Građani.

HUB otkrio najčešće načine kojima se prevaranti koriste kako bi 'počistili' vaš bankovni račun

Iako je povrat poreza trebao biti isplaćen do kraja svibnja, trenutno kruži prevara SMS-om u kojoj vam prevaranti u ime banke šalju poruku u kojoj tvrde da imate pravo na povrat poreza. Nakon toga vam nude da kliknete na poveznicu koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani, piše vecernji.hr. Podsjećamo, porez na mirovinu plaća čak 35 posto umirovljenika. Riječ je o gotovo 364.000 korisnika, a nakon novog usklađivanja, ovaj broj će se dodatno povećati, o čemu smo pisali u ovom tekstu.

Iz Hrvatske udruge banaka su upozorili kako je ovakav SMS najbolje ignorirati, ali i da poveznicu nikako ne smijete kliknuti, a nikako ne smijete ni upisivati svoje osobne podatke. Ako sumnjate da ste žrtva prevare ili ako ste ipak upisali svoje podatke, obratite se banci i prijevaru prijavite policiji.

Osim ove vrste prijevare, iz Hrvatske udruge banaka su upozorili koji su još drugi najčešći načini zavaravanja građana. Tu su tako romantične prevare, internetske prevare i slično. Najvažnije je nikada ne upisivati svoje osobne podatke i ne otvarati poveznice. Više možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap