HUB otkrio najčešće načine kojima se prevaranti koriste kako bi ‘počistili’ vaš bankovni račun

Luka Kalac
16. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorila je na niz načina kojima se služe prevaranti. Među njima su najčešće prevare povezane s ulaganjem novca, dok su na drugom mjestu romantične prevare. Iako je riječ o već viđenima načinima prevare, opisana je još jedan način pomoću kojeg prevaranti dobiju novac prodavatelja određenih proizvoda i usluga. Prevarant se u tom slučaju predstavi kao lažni kupac koji je zainteresiran za proizvod ili usluge prodavatelja, nakon čega ga traži podatke bankovnog računa. U slučaju neopreza, prodavač može ostati bez centa na svom bankovnom računu.

Posljednje vrijeme sve su učestaliji slučajevi prevara, na što je upozorila i Hrvatska udruga banaka (HUB) kroz niz aktivnih kampanja. Prevaranti svoje potencijalne žrtve traže među klijentima banaka kako bi od njih dobili podatke o njihovom računu s ciljem ostvarivanja financijske koristi.

Prevare su sve češće

Lažne internetske stranice, SMS-ovi i lažna elektronička pošta su mjesta na kojima vrebaju svoje žrtve. Imajte na umu kako su prevaranti usavršili lažno predstavljanje kako bi lakše došli do vaših podataka kao što su korisničko ime, zaporke, broj tokena i jednokratne lozinke. U trenutku kada prevaranti imaju navedene podatke, mogu s lakoćom pristupiti vašem bankovnom računu digitalnim putem, gdje će preuzeti podatke kartice, među kojima stoji CVC/CVV broj. Inače CVC/CVV broj se nalazi na stražnjem dijelu vaše bankovne kartice.

Ako ste se pronašli u sličnoj situaciji i sumnjate da ste potencijalna žrtva prevare, a pritom ste dali podatke svog bankovnog računa, obratite se svojoj banci i kontaktirajte policiju kojoj ćete prijaviti cijeli slučaj.

Posebnu pozornost obratite na sljedeće kampanje prevaranata pomoću kojih dolaze do vaših podataka i kradu vaš novac s bankovnog računa:

1. Prevara s ulaganjem novca

Jedan od učestalijih pokušaja prevare započinje telefonskim putem, kada prevarant zove klijente banaka. Nakon lažnog predstavljanja, prevarant predstavlja potencijalnim žrtvama ulagačke mogućnosti koje prezentira kao jedinstvene prilike za ulaganje. Pritom potencijalnim žrtvama tvrde kako mogu uložiti novac kojim će investicijom u dionice, kriptovalute ili zlato ostvariti veliku dobit.

Ako potencijalna žrtva pristane na to, prevarant će joj poslati elektroničku poštu koja sadrži poveznicu. Kada osoba otvori poveznicu, ponudit će joj se mogućnost instaliranja aplikacije u koju će unijeti kopiju osobne iskaznice, IBAN, broj tokena i jednokratne lozinke.

2. Romantične prevare

S obzirom na popularizaciju stranica za upoznavanje, prevaranti i ondje uspješno pronalaze žrtve, kao i na društvenim mrežama. Njihov cilj je uspostaviti kontakt s potencijalnom žrtvom, shvaćajući da je osoba usamljena, a nakon toga je obasipaju komplimentima te joj ‘priznaju’ osjećaje kako bi zadobili njihovo povjerenje.

U trenutku kada dobiju njihovo povjerenje traže od njih novac, podatke bankovnog računa ili darove. Slučajevi romantične prevare su isto tako vrlo česti, a jedna takva se dogodila 68-godišnjoj Riječanki u veljači, o čemu smo pisali ovdje.

Umirovljenik tipka jednim prstom po mobitelu
Pokušaj prevare doživjelo oko 50 posto umirovljenika: 'Imati toliko godina i biti tako glup...'

3. Prevare prodaje

Ovaj način prevare je pomalo drugačiji od prethodnih jer u njemu prodavatelji usluga mogu postati potencijalne žrtve. Ako ih lažni kupac uvjeri da je zainteresiran za kupnju njihovih proizvoda ili usluga, tražit će od prodavatelja sigurnosne podatke njegovog bankovnog računa ili broj tokena. U slučaju da mu to prodavatelj omogući, pred lažnim kupcem je mogućnost zloupotrebe podataka kako bi ostvario financijsku korist.

Podsjećamo kako smo krajem svibnja proveli anketu na našem portalu na temu prevare osoba treće životne dobi. Rezultati su bili poražavajući jer je, prema njima, pokušaj prevare doživjelo oko 50 posto umirovljenika. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap