Širi se lažna e-mail poruka domaće banke: ‘Ne otvarajte sumnjivu poveznicu u poruci koju ste dobili’

Ana Kanazir
30. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Prevare na internetu su sve češće, bilo da se radi o onima na društvenim mrežama ili na e-mailu. Trenutno se širi e-mail poruka koja izgleda kao da ju je poslala Privredna banka Zagreb, a zapravo se radi o prevari. Poruka dolazi od pošiljatelja Privredna banka Zagreb <[email protected]>, dok u predmetu e-maila piše: ‘Važna obavijest: Vaša PBZ Business sesija je potekla’.

e-mail prevara

e-mail prevara | foto: Pixabay, mohamed_hassan

Unutar e-maila se nalazi i poveznica koja vodi na stranicu koja nije povezana s PBZ-om, a iz banke upozoravaju da se na poveznicu ne smije kliknuti i da se nikad ne smiju upisivati osobni podaci na nepoznatim stranicama.

Romantična prijevara u Vrpolju: 65-godišnjakinji obećao da će se doseliti k njoj, pa izvukao 100.000 kuna

Što napraviti ako dobijete ovaj e-mail?

– Skrećemo pozornost da se pojavila nekolicina slučajeva lažnih e-mail poruka koje na prvi pogled izgledaju kao da ih je poslala Privredna banka Zagreb, napominju iz PBZ-a, a građane mole da ni u kojem slučaju ne otvaraju poveznicu u takvoj poruci, a da e-mail odmah obrišu.

Dodali su i kako se nikada ne smiju upisivati osobni podaci na stranicama koje se nalaze u sumnjivim mailovima.

– Dodatno, napominjemo da klijenti ni u kojem slučaju ne upisuju svoje osobne te ostale osjetljive podatke (podaci o broju kartice, CVV i sl.) u polja za upis na stranicama do kojih su došli putem poveznica iz sumnjivih mailova.

Prevara na internetu je mnogo i dolaze u različitim oblicima, ali uvijek je najvažnije imati dozu opreza i provjeriti je li izvor odakle se pojavljuje informacija u potpunosti provjeren.

Kako bi se ovakve, a i brojne druge prevare spriječile, u nekim županijama postoje posebne akcije, kao na primjer u Istri. Tamo se provodi projekt ‘Zaštitimo naše noniće’ gdje su napravljeni radijski spotovi s upozorenjima, održat će se edukacije za starije osobe, a dobit će i preventivne letke na hrvatskom i talijanskom jeziku., o čemu smo više pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap