Sindikati: “Referendum je prilika Saboru da građanima vrati povjerenje”

Jasmina Grgurić Zanze
13. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Sindikati su predali danas Hrvatskom saboru potpise građana za referendum protiv mirovinske reforme. Na Markov trg stigli su u povorci, sa simboličkim brojem od 65 kutija, koje je nosilo jednako toliko aktivista. Saborski predsjednik Gordan Jandroković primio je sindikalne predstavnike srdačno na zakazanom sastanku, iz kojeg su izašli neki, uglavnom proceduralni, zaključci.

Mirela Bojić Snimak zaslona/HRT

 “Zaključak je onakav kakav je morao biti. Predano je više od 748 tisuća potpisa. Vrši se primopredaja potpisa. U ime Hrvatskog sabora to vrši Povjerenstvo koje je imenovao Sabor. Hrvatski sabor će poslati Vladi zahtjev za raspisivanje referenduma, pa će potom Vlada provjeriti prikupljene potpise. Postoji mogućnost da Odbor za Ustav uputi pitanje Ustavnom sudu je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom” – poručio je za N1 Televiziju nakon sastanka Gordan Jandroković.

Novinari su ga pitali hoće li biti pregovora sa sindikatima, na što je odgovorio da su oni uvijek dobrodošli, ali da mu se iz razgovora s njima čini kako to više nije opcija. Ipak, nije ih pokušavao uvjeriti u suprotno, već je posao primopredaje obavio neutralno, isključivo kao predsjednik Sabora.

Sindikalistica Mirela Bojić napomenula je da ovime završen prvi korak inicijative “67 je previše”.

Više od 700 tisuća potpisa za referendum stiglo na Markov trg!

“Od kraja prošle godine kada smo krenuli s našim molbama prema Vladi do sada kad smo došli do toga da smo morali prikupljati potpise. Poručili smo predsjedniku Sabora da kako god smo odgovorno i ozbiljno mi pristupili ovome, očekujemo od Sabora i svih drugih institucija što se tiče pregleda, kontrole i odluka koje se moraju donijeti očekujemo ozbiljnost i odgovornost” – rekla je Bojić.

Dodala je također da je ovo ujedno i prilika Hrvatskom saboru da na ovom referendumu vrati građanima povjerenje u ovu instituciju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap