Više od 700 tisuća potpisa za referendum stiglo na Markov trg!

Jasmina Grgurić
13. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Sindikati su u velikoj koloni danas iza 11 sati došetali na Markov trg sa 65 kutija u kojima se nalaze potpisi 748 tisuća građana za referendum protiv mirovinske reforme. Oni su napokon predani Hrvatskom saboru, a sindikalne predstavnike primio je Gordan Jandroković s kojim je sastanak u tijeku.

Snimak zaslona/Jutarnji

Simbolika od 65 kutija i sama poručuje da je sve više od toga – previše. Sada, kada su potpisi napokon predani, nakon dvostruke provjere i eliminiranja onih koji bi mogli biti nevažeći, sindikati očekuju da saborska procedura krene što prije, da provjera potpisa ne traje predugo te da se raspiše referendum. Mjesta za pregovore, poručuju – nema.

“U ovome trenutku više nema mjesta niti vremena za pregovore. Pregovore smo inicirali krajem prošle godine, no Vlada nije mislila da treba s njima sjesti i razgovarati, zato smo došli do skupljanja potpisa. U ovom trenutku, kada je skupljen ovoliki veliki broj potpisa građana koji su dali svoj potpis da se raspiše referendum, mi kao inicijativa nemamo ništa drugo nego da se referendum raspiše, mi imamo odgovornost prema njima, zato pregovori ne dolaze u obzir i očekuju raspisivanje referenduma” – poručuju i danas iznova iz Inicijative “67 je previše”.

Krešimir Sever očekuje da će Sabor zatražiti provjeru potpisa, ali od toga ne strepe, jer su maknuli one kod kojih su uočili nedostatke. Ne boje se ni ocjene ustavnosti, jer su na pitanjima dugo radili, konzulturajući se sa stručnjacima.