Sindikat umirovljenika: Zašto je pošta “gulila” mirovinski fond?

Josip Mihaljević
21. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Svi umirovljenici koji su svoje pravo na mirovinu iskoristili nakon 1. siječnja 2014. godine ne mogu ostvarivati pravo na besplatnu dostavu mirovine do kućnog praga. To je ukinuo bivši ministar rada Mirando Mrsić, a HZMO je za to Pošti plaćao gotovo 80 milijuna kuna!

Foto: Ilustracija

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ukinuo je besplatnu dostavu mirovine do kućnog praga svojim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, piše Sindikat umirovljenika Hrvatske u najnovijem Glasu umirovljenika.

HZMO pošti plaćao gotovo 80 milijuna kuna za dostavu mirovina

Pošta više ne smije naplaćivati 4,5 kune za uručenje malih paketa

Sindikat zanima je li to napravio da bi pogodovao bankama ili da bi uštedio novac u mirovinskom fondu.

Naime, HZMO je 2013., u posljednjoj godini prije ukidanja besplatne dostave mirovina poštom, evidentirao 188.077 umirovljenika koji su mirovinu primali na taj način. Za tu uslugu dostave su Hrvatskoj pošti plaćati 79,15 milijuna kuna. Odnosno, po jednoj dostavi mirovine čak 35 kuna.

Danas to pravo besplatne dostave mirovine putem pošte koristi 85.978 umirovljenika. HZMO danas to Pošti plaća 20,9 milijuna kuna – ovoga puta samo 20 kuna po jednoj dostavljenoj mirovini, 40 posto manje nego prije šest godina.

Da je sadašnja cijena dostave važila i 2013. godine, HZMO ne bi pošti morao plaćati 79 milijuna godišnje, nego samo 45 milijuna.

“Što to znači? Da je pošta neopravdano gulila mirovinski fond ili je netko u priči imao svoje duge prste?”, pitaju se u Sindikatu umirovljenika.

Evo što kaže Pošta

HZMO šalje nova rješenja umirovljenicima s bitno manjim mirovinama: Evo o čemu se radi

U pošti kažu da “više od 90 tisuća” umirovljenika prima mirovine putem pošte, iako HZMO tvrdi da ih je prošle godine bilo nešto manje od 86 tisuća.

U Pošti otkrivaju da za “mali broj aktivnih korisnika” imaju program za umirovljenike koji sami mogu plaćati dostavu mirovine:

“Kako bi izašli u susret svim umirovljenicima koji žele mirovinu primati na svojoj kućnoj adresi, s Hrvatskom poštanskom bankom dogovorili smo model isplate sredstava s tekućeg računa otvorenog u HPB-u na adresi korisnika. Ovu uslugu nazivamo ‘Bankomat na domu'”, kažu u Pošti.

Umirovljenici bi za tu uslugu pošti trebali platiti jedan posto mirovine i još deset kuna, čime se vraćamo na prvotnu brojku o 35 kuna po dostavi.

Sindikat umirovljenika se pita čiji je to profit, te odgovaraju da se radi o profitu pošte i banaka, i to na račun najslabijih i najranjivijih u društvu. U zaključku ističu kako se nadaju da će šestogodišnja bitka uz podršku Pučke pravobraniteljice konačno završiti s povratkom poštara koji zvoni na vrata svim potrebitim umirovljenicima, s mirovinom u rukama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap