Pošta više ne smije naplaćivati 4,5 kune za uručenje malih paketa

Josip Mihaljević
28. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Dobra vijest za sve građane koji koriste osnovne poštanske usluge. HAKOM je zabranio Hrvatskoj pošti da naplaćuje uručenje tih paketa, a do sada je cijena po urudžbi bila 4 kune i 50 lipa.

Izvor: Hrvatska pošta

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) je zabranila Hrvatskoj pošti (HP) naplaćivanje dodatne poštarine od 4,50 kuna za uručenje malih paketa iz međunarodnog prometa, piše Index.hr.

“To je dobra vijest za sve građane koji koriste e-trgovinu i osnovne poštanske usluge, a koje u Hrvatskoj pruža Hrvatska pošta-HP temeljem akata Svjetske poštanske unije”, komentiraju iz HAKOM-a rješenje o toj zabrani, datirano s 18. rujnom ove godine.

U obrazloženju rješenja ističu kako je Hrvatski sabor početkom 2019. ratificirao Svjetsku poštansku konvenciju (SPU) te da je HAKOM zatražio mišljenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o odredbama Zakona o poštanskim uslugama koje se odnose na međunarodni pismovni promet.

“Temeljem pribavljenog mišljenja nadležnog Ministarstva i ovlaštenog prijevoda akata SPU-a, poštanski inspektor je odlučio zabraniti HP-u naplatu uručenja malih paketa od primatelja. Dobra vijest za sve građane je i da se HP ne može žaliti na to rješenje, iako može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom protiv HAKOM-a, no eventualna tužba neće odgoditi izvršenje rješenja”, kažu iz HAKOM-a.

U rješenju se pojašnjava kako je HP u postupku uručenja malog paketa, kao međunarodne dolazne poštanske pošiljke mase do 2 kilograma obavljao naplatu za uručenje od 4,50 kuna primateljima pošiljki, što je protivno aktima Svjetske poštanske konvencije.

Kazne odgovornima od 50 tisuća kuna

U HAKOM-u navode kako će u slučaju nepostupanja po ovom rješenju odgovorne osobe moći dobiti novčane kazne u iznosu od 50 tisuća kuna, a ako još jednom ne poslušaju, uslijedit će i veća novčana kazna.

HAKOM je proveo inspekciju nad HP-om i zbog prigovora korisnika koji tvrde da im poštari i dalje naplaćuju takav iznos, a iz HP-a su tražili odgodu primjene rješenja od dodatnih 30 dana “zbog složenosti tehnoloških procesa”, kako su objasnili.

Međutim, inspektor im je odbio omogućiti to prodljenje i proglasio ga neosnovanim, što znači da vas od sada poštari više ne mogu tražiti dodatne 4,50 kune za primanje malih paketa.

 

Copy link
Powered by Social Snap