Sindikat umirovljenika oštro po Ministarstvu branitelja: Kako su branitelji postali partizani

Josip Mihaljević
25. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Donedavna predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović u mjesečniku Glas umirovljenika donosi oštru kritiku najnovijih zakonskih izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Ubrzava se i olakšava se postupak ostvarivanja prava, a status HRVI-ija dodjeljivat će Medvedovo povjerenstvo umjesto nezavisnog Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Snimak zaslona: Youtube screenshot

“Invalidi preko reda”, naslov je uredničkog komentara mjesečnika Glas umirovljenika, publikacije Sindikata umirovljenika Hrvatske, kojeg potpisuje donedavna predsjednica Jasna A. Petrović. Komentar se bavi najnovijim izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima kojima je predviđen lakši dolazak do statusa HRVI. Među najzvučnijim zakonskim izmjenama nalazi se promjena – status invaliditeta će umjesto nezavisnog Zavoda za vještačenje po novom provoditi Povjerenstvo koje imenuje ministar branitelja. Da će Petrović biti oštra, moglo se naslutiti iz reakcija na zakonske izmjene na društvenim mrežama kada je podijelila vijest o zakonskim izmjenama i poručila: “Bravo, ekipa na vlasti, sada ste pretjerali”.

4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

“Danas, četvrt stoljeća nakon Domovinskog rata, dosjetili se neki branitelji da su zaboravili kako su tijekom rata postali invalidi. I tako su to zaboravljali gotovo trideset godina. Valjda bi im zbog evidentnog seniliteta trebalo dati status ratnih vojnih invalida i prosječnu mirovinu od kojih sedam tisuća kuna, jer ako su zaboravili da su bili ranjeni, to je već dobar razlog za dijagnozu”, započinje Petrović u svom komentaru.

“Nije bitno ako je postupak za civile jednako dug, važno je da bude brz i pozitivan za branitelje”

Ministar Tomo Medved kazao je 17. ožujka kako nije riječ o novim braniteljima, niti hrvatskim ratnim vojnim invalidima, nego o osobama koje zbog normativnih uređenja ili različitih osobnih razloga nisu svoj status regulirali ranije.

Vlada ubrzava postupak ostvarivanja statusa HRVI

“Tako, imao si osobni razlog da nisi poštovao pravne rokove, ili si osobno shvatio da te neprijatelj udario po glavi prije tri desetljeća, pa sada si zato postao invalid i sada bi htio bogatu osobnu mirovinu. Takvih zaboravnih likova je navodno “samo” 3.000, te ih toliko već tri godine čeka da im zatucani i zasigurno jugonostalgični stručnjaci odobre invaliditet. Je li to istina? Nije”, nastavlja Petrović.

Petrović piše kako nije istina da branitelji u Zavodu za vještačenje čekaju tri godine da im se riješi predmet. Umjesto toga, oko 1.500 je onih branitelja koji čekaju reviziju svog predmeta jer nisu pribavili zadovoljavajuće dokaze o stjecanju invaliditeta.

Što je s običnim civilima i invalidima rada, pita se Petrović. Hoće li neko novo povjerenstvo i njima ubrzavati i olakšavati postupak?

“Nije bitno ako je prosječni postupak za civile jednako dug, već je samo važno da li je dovoljno brz i – pozitivan za branitelje”, piše Petrović.

Vještačenja za civile odgođena, za branitelje rade

Petrović piše kako su u zagrebačkom Odjelu za vještačenje branitelja saznali da je na dan pisanja članka bilo naručeno i prvostupanjski obrađeno 15 branitelja – unatoč tomu što na stranicama Zavoda stoji obavijest korisnicima kako su pregledi do daljnjega otkazani.

A zatim se obrušila na model braniteljskih privilegija kojeg je okarakterizirala “partizanskim”:

Oporba: Nepotrebno se uvode dodatna prava za branitelje

“Podsjetimo, do 2015. godine se vještačenje provodilo u kućnoj radinosti Ministarstva branitelja, pa je broj ratnih vojnih invalida porastao do neslućenih brojki. Medved navodi bez imalo stida kako će se sada vratiti na “partizanski” model s “dva svjedoka”, ističući da u tom procesu treba izostaviti prethodnu stručnu procjenu, čije je provođenje dodatno otežala pandemija Covid-19″, piše Petrović.

Nastavlja pitanjem kako se može gomilati partizanski model privilegija u kojima će nekakve interne komisije bez ikakve stručne evaluacije štancati nove invalide.

“Najspornije u ovom prijedlogu izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima jest ponovno otvorena mogućnost stjecanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, za što se mislilo da je podvučena crta, s obzirom i na to da je Domovinski rat završen prije 25 godina. Ne bili saborski zastupnici trebali glasno postaviti pitanje Ministarstvu hrvatskih branitelja nije li četvrt stoljeća trebalo biti dovoljno svim braniteljima koji su iz Domovinskog rata izašli narušenog zdravlja i bez dijelova tijela te zašto se ponovno otvara mogućnost stjecanja HRVI?

I tako, bit ćemo opet na sprdnju samima sebi i EU koja nas već poodavno upozorava na problem prekomjernih umirovljenika po posebnim propisima, a osobito branitelja. Nije to nikakva srpsko-europska zavjera, već hrvatska glupost i nepravda. Mi smo protiv ovih zakonskih izmjena. A vi”, pita čitatelje na kraju teksta urednica Glasa umirovljenika Jasna Petrović.

Popularno
4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap