Oporba: Nepotrebno se uvode dodatna prava za branitelje

Josip Mihaljević
18. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski sabor jučer je raspravljao o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima prema kojem bi branitelji trebali ostvariti dodatna prava, a Ministarstvo branitelja bi dobilo veće ovlasti u postupcima ostvarivanja prava.

sabor

Foto: Youtube screenshot

Sabor je u srijedu raspravljao o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji će braniteljima omogućiti dodatna prava, ubrzati postupke koje su dugo čekali, a Ministarstvo će dobiti ključnu ulogu u priznavanju statusa HRVI-ja.

Damir Bakić iz Kluba zastupnika zeleno-lijevoga bloka kazao je da je predloženi zakon štetan jer uvodi višestruke i ne nužno potrebne pogodnosti, materijalne i nematerijalne, za branitelje i članove njihovih obitelji, piše Jutarnji list.

“Time ih se dodatno udaljava od društva i realnog života, kao da stvaramo jednu novu kastu za koja vrijede posebna pravila”, kazao je Bakić.

Bakić je naveo primjere kojima misli da se postiže takvo stanje – omogućit će se, na primjer, obiteljima smrtno stradalog hrvatskog branitelja koje već jesu stambeno zbrinute da svaki član te obitelji može biti stambeno zbrinut, uklanjaju se zapreke za jednokratnu novčanu pomoć, a proširit će se krug osoba koje imaju pravo prednosti pri zapošljavanju.

Hrelja: Postojeći zakon je dobar, ovaj prijedlog bacite u koš

Silvano Hrelja rekao je da nema ništa protiv toga da branitelji budu građani prvog reda, ali ima protiv toga da umirovljenici budu građani drugog reda. On je predložio izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje u fokusu imaju umirovljenike rada.

Braniteljskih mirovina u zadnje dvije godine deset tisuća više!

“Važeći zakon o braniteljima je dobar, a ovo što se predlaže treba baciti u koš”, kazao je Hrelja.

Marijana Balić iz HDZ-a kazala je kako se ne uvode nova prava već se radi o “isključivo tehničkoj organizaciji u pogledu konzumiranja prava iz zakona koji je usvojen 2017. godine”.

Miro Bulj (Most) i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) su podržali zakon ali su kritizirali vrijeme njegovog donošenja, preblizu lokalnim izborima za njihov ukus.

Martina Vlašić-Iljkić iz SDP-a smatra da nije potrebno proširivati prava.

“Do kada će se ta praksa provoditi da se nakon četvrt stoljeća proširuje krug branitelja i priznaje status HRVI-ja?”, pita se Vlašić-Iljkić.

Ona je ustvrdila da su branitelji u RH dovoljno zbrinuti, posebice ako ih se usporedi s drugim skupinama poput umirovljenika, socijalno ugroženih i invalida.

Sindikat umirovljenika: Branitelji polako postaju partizani

Sindikat umirovljenika Hrvatske komentirao je zakonske izmjene putem društvenih mreža. Kažu da ove zakonske izmjene braniteljima daju put da prekopiraju model “partizanskih” privilegija.

Vlada ubrzava postupak ostvarivanja statusa HRVI

“Dok je normalno da “obični građani” prolaze redovnu proceduru  pri procjeni invaliditeta, braniteljima će to biti utvrđivano po sistemu “dva svjedoka”. Bravo, ekipa na vlasti, sad ste pretjerali”, napisali su na društvenim mrežama iz Sindikata umirovljenika.

Copy link
Powered by Social Snap