Vlada ubrzava postupak ostvarivanja statusa HRVI

Josip Mihaljević
5. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Vlada je na jučerašnjoj sjednici u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Ministar branitelja Tomo Medved Snimak zaslona/N1

Vlada je na jučerašnjoj sjednici u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, a promjene donose ubrzavanje postupka ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, piše glasistre.hr. Novi zakonski okvir predlaže i ukidanje prethodne stručne procjene po osnovi bolesti u postupcima ostvarivanja statusa.

Također, ukinut će se vještačenje koje je do sada obavljao neovisni Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a taj će posao preuzeti povjerenstvo čije će članove imenovati ministar branitelja.

Postojeći zakonski okvir koji regulira pitanje branitelja stupio je na snagu 2017. godine i bio je dobro pozdravljen u braniteljskoj populaciji, no sada se priznaje da su postojale određene manjkavosti i da su branitelji svoja prava ostvarili jako sporo.

Novi zakon o braniteljima: Nekima rastu mirovine, a Ministarstvo će imati zadnju riječ o statusu HRVI

“Naime, u postupku ostvarivanja statusa HRVI postoje organizacijski problemi koji utječu na trajanje postupka. Prema rezultatima sustavno praćenog rješavanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI postupak traje gotovo tri godine”, poručio je ministar Tomo Medved.

Ubrzat će se i postupak stambenog zbrinjavanja HRVI kroz kupnju stanova na lokacijama na kojima nije isplativa organizirana izgradnja, a pojednostavljuje se postupak za prijenos stanova za stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja između tijela državne uprave i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Nove zakonske izmjene omogućit će ostvarivanje prava na mirovinu i za one branitelje koji su naknadno ostvarili taj status, status dragovoljca ili dodatne dane sudjelovanja u obrani suvereniteta, a već ranije imaju mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Također će se omogućiti i prevođenje ranije priznatih prava i određivanje nove svote najniže mirovine umjesto priznate mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i za one hrvatske branitelje koji nisu bili zatečeni korisnici najniže mirovine. To se odnosi na one branitelje kojima je u trenutku odlaska u mirovinu ona određena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju bila povoljnija od tada najniže braniteljske mirovine.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap