Sindikat se žestoko obrušio na HUP: Ruke dalje od radničkih mirovina!

Josip Mihaljević
9. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Nakon što je Hrvatska udruga poslodavaca iznijela prijedloge o poreznom rasterećenju koje uključuje i manju stopu doprinosa za prvi stup te manju stopu doprinosa za zdravstvo, stiže nimalo neočekivan sindikalni odgovor Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

novosel mladen

Foto: Mladen Novosel, predsjednik SSSH | Youtube screenshot

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) obrušio se na Hrvatsku udrugu poslodavaca koja je nedavno predstavila prijedloge za rast plaća koji bi uključivali rezanje poreza, ali i doprinosa za prvi mirovinski stup te za zdravstveno osiguranje.

“HUP poziva Vladu da omogući veće plaće nauštrb budućih mirovina!”

Iz sindikata priopćenjem poručuju kako su neugodno iznenađeni jednostranim posezanjem u sustav socijalne sigurnosti bez da su prijedlog predstavili radnicima i sindikatima.

damir zorić
HUP: Doprinose za prvi stup treba smanjiti na 13 posto

“SSSH (…) nikako ne može prihvatiti stalni pritisak HUP-a na ministra i javne vlasti na račun treće strane. Prijedlozi koje je iznio HUP zbog kojih bi, tvrde, radnicima rasle plaće ali i zaposlenost, samo su još jedan zahtjev za državnom intervencijom u korist poslodavaca, koja bi pritom bila iznimno opasna za sam ustavni koncept socijalne države”, poručuju iz SSSH-a.

Budući da su HUP-ovci predložili smanjivanje stope doprinosa s 15 na 13 posto, sindikati su argumentirali zašto im to predstavlja problem:

“Kada je riječ o mirovinskom sustavu, podsjećamo kako je najveći pojedinačni generator njegova deficita zapravo trošak uvođenja drugog mirovinskog stupa. Taj se deficit već dvadeset godina uvijek iznova koristi kao opravdanje potrebe za smanjivanjem mirovinskih prava. Stoga je za očekivati da bi daljnje smanjenje doprinosa u prvi mirovinski stup vrlo brzo rezultiralo i novim zahtjevima za smanjenjem mirovinskih prava. Dakle, HUP poziva Vladu da omogući radnicima rast neto plaća nauštrb njihovih budućih mirovina!”, zaključuju.

Protiv neoporezivih primitaka na plaću

Kritizirali su i nedavno populariziranu isplatu većih plaća kroz neoporezive dodatke:

Marić se oglasio o manjim doprinosima za mirovine: Prije toga - strukturna reforma

“Neoporezivi primitci, za čije se povećanje HUP i dalje zalaže, a ministar financija dosad prihvaćao, već su učinili štetu visini budućih mirovina sadašnjih radnika, s obzirom da su ih posljednjih godina poslodavci naširoko koristili kako bi sebi smanjili troškove rasta plaća koje im je diktiralo tržište. Nastavkom ovog trenda dodatno bi se ugrozio proklamirani cilj svih dosadašnjih mirovinskih reformi, a to je veza između visine plaće i visine mirovine. To najbolje govori o proturječnosti ideja kojima se, u ime navodne slobode tržišta, zapravo traži više državne intervencije i potpore u korist poslodavaca”, zaključuje Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

HUP-ovu analizu, koja u bitnom tvrdi da će manji porezi dovesti do većih plaća, nazivaju neutemeljenom i bez pokrića.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap