Marić se oglasio o manjim doprinosima za mirovine: Prije toga – strukturna reforma

Josip Mihaljević
4. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska udruga poslodavaca jučer je iznijela reformske prijedloge koji bi za cilj imali manje troškove rada, odnosno veće plaće. Među prijedlozima se ističu i manje stope doprinosa za prvi stup te za zdravstveno osiguranje. Danas je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio kako se njihovi prijedlozi “načelno uzimaju u obzir”.

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Hrvatska udruga poslodavaca jučer je predstavila analizu i nekoliko reformskih prijedloga koji bi za cilj imali niže troškove rada u Hrvatskoj. To bi, kako navode, dovelo do većih plaća, a

damir zorić
HUP: Doprinose za prvi stup treba smanjiti na 13 posto

među prijedlozima se ističu i smanjenje stope doprinosa za prvi stup mirovinskog osiguranja s 15 na 13 posto te smanjenje stope za zdravstveno osiguranje sa 16,5 na 15 posto. Više o tomu možete pročitati OVDJE.

Marić je danas izjavio kako se HUP-ovi prijedlozi “načelno uzimaju u obzir”, piše Index.hr. Dodaje kako se o tomu još treba razgovarati, provesti dodatne analize, posebno se osvrnuo na prijedlog poslodavaca o doprinosima. Prije nego što se oni smanje, smatra Marić, potrebno je napraviti strukturne reforme u zdravstvenom i mirovinskom sustavu.

U javnosti su se mogle čuti različite ideje što se tiče mirovinskih doprinosa. Neki smatraju da drugi stup u potpunosti treba ukinuti i 5 posto koliko se danas odvaja za mirovinsku štednju u drugom stupu u potpunosti preusmjeriti u prvi stup, kao što je nekada bilo. S druge strane, zagovornici drugog stupa smatraju kako se treba napraviti upravo obrnuto – postepeno smanjivati stopu doprinosa za prvi i preusmjeravati je u drugi stup.

Koliko nam je poznato, Vlada u ovom mandatu ne planira “strukturnu reformu mirovinskog sustava”, ali bi ove godine svakako trebali vidjeti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Glavnina njih odnosit će se na reformu obiteljskih mirovina.

Copy link
Powered by Social Snap