Sindikat i Matica zahtijevaju treći rok za isplatu Covid dodatka!

Jasmina Grgurić Zanze
23. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske od premijera i ministra Aladrovića zahtijevaju treći rok za isplatu Covid dodatka u ovoj godini. Naime, dobar dio umirovljenika nije ostvario to pravo, unatoč tomu što ispunjavaju uvjete.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske upućuju hitan zahtjev Vladi RH i ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću da se otvori treći poziv za isplatu Covid dodatka te svima onima koji ispunjavaju uvjete, a nisu ga dobili, taj dodatak isplati. Predstavnici umirovljeničkih udruga su 8. rujna ove godine na 5. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe RH postavili taj zahtjev, ali još nisu dobili povratnu informaciju da će biti realiziran.

Velik broj umirovljenika nije dobio 1.200 kuna

Iz Mirovinskog objasnili zašto većina s malom mirovinom nije dobila covid dodatak

“Prema procjenama Vlade RH, Covid dodatak je trebalo dobiti 850 tisuća umirovljenika, a dobilo ih je čak 140 tisuća manje, odnosno samo 710 tisuća. Matica i Sindikat umirovljenika dobivaju na stotine poziva ogorčenih umirovljenika koji imaju manje od 4.000 kuna mirovine, a nisu ostvarili pravo na isplatu Covid dodatka zbog različitih birokratskih razloga ili nedovoljne neinformiranosti javnosti, iako su trebali.

Najviše čudi velik broj korisnika s mirovinom do 1.500 kuna, koji  su unatoč tomu što ne primaju stranu mirovinu, ostali bez jednokratne pomoći od 1.200 kuna. Šokantan je i primjer umirovljenice iz Banovine kojoj nije isplaćen dodatak zbog nepreciznosti u adresi na osobnoj iskaznici, iako na istu adresu redovito prima svoju mizernu mirovinu” – navode u svom pismu premijeru i ministru predsjednice SUH-a i MUH-a, Jasna A. Petrović i Višnja Fortuna.

Sporan staž u inozemstvu za koji se ne prima mirovina

Dodaju kako je ipak najviše onih do kojih informacija o isplati Covid dodatka nije uopće došla, a ostvarili su mirovine i u Hrvatskoj i u inozemstvu, te nisu podnijeli zahtjev, odnosno dostavili dokaz o iznosu mirovine koju primaju iz inozemstva. No, brojni su i oni koji su radili u inozemstvu, ali za taj staž ne primaju nikakvu mirovinu, te su mislili da im zbog toga dokaz o inozemnoj mirovini niti ne treba, te su i oni ostali bez Covid dodatka.

Nepravda je, ističu, učinjena i umirovljenicima koji su zaposleni do polovice radnog vremena, ali im zbroj mirovine i plaće svejedno ne prelazi 4.000 kuna, a ima i primjera osoba koje zbog birokracije nemaju prijavljeno prebivalište u RH, iako u njoj žive cijeli život te nisu dobile dodatak.

“Stoga zahtijevamo da se pod hitno ispravi nepravda i svima navedenima omogući isplata solidarnog Covid dodatka do kraja ove godine” – zaključak je Matice i Sindikata.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap