Sindikalist Vilim Ribić protiv bonusa na mirovinu: Pročitajte što je nedavno izjavio

Josip Mihaljević
30. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata dao je krajem prošloga tjedna izjavu za Večernji list iz koje se može protumačiti da je protiv većih radničkih mirovina za one koji se odluče raditi nakon 65. godine.

Vilim Ribić Snimak zaslona/N1

Susjedna Slovenija također je ove godine planirala podići dob za ostvarivanje prava na mirovinu na 67 godina, ali su odustali zbog pritiska javnosti. Iz svega su se izvukli s relativno dobrim rješenjem koje možemo nazvati “slovenskim modelom”.

Svi koji žele u mirovinu, mogu sa 65 godina. Kao stimulaciju onima koji žele raditi i nakon 65. godine života pripremili su za svaku sljedeću godinu dodatak od tri posto na mirovinsku osnovicu. Dakle, bonifikacija ili obrnuta penalizacija. Više o tomu možete pročitati ovdje.

Sindikalist protiv bonusa na mirovinu

Sindikati nezadovoljni jer Vlada odvojeno pregovara s poslodavcima: "To nije dobro"

Slično nešto moći će koristiti i naši budući umirovljenici. Zbog šahovske igre između Vlade i sindikata, u starosnu mirovinu će se moći sa 65 godina života, ali ako radnik želi – rad ne prestaje tada. Može raditi još tri godine, ili 36 mjeseci. Za svaki mjesec koji će taj radnik provesti na poslu nakon 65. godine, dobit će 0,34 posto veću mirovinu. Za tri godine, 12,24 posto veću mirovinu!

Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata je začudo protiv tog mehanizma. Pročitajte što je o tomu kazao za Večernji list krajem prošloga tjedna:

“Mi to nismo tražili. Bonus je neka vrsta kazne za sve koji nisu zdravi i odlaze u mirovinu prije 65 godine. Onome koji ostaje na poslu do 68. godine dovoljna je nagrada već i to što može raditi”, kazao je Ribić, jedan od tri najpoznatija sindikalista u državi.

On govori da je bonus osobi A zapravo kazna za osobu B koja nije dobila bonus. Dakle, bonus kojem je cilj produljiti radni staž onome tko je spreman raditi do 68. godine je zapravo “neka vrste kazne” za onoga koji ne želi ili ne može raditi nakon 65. godine. Prema izjavi Vilima Ribića, radnik koji dolazi do bonusa zapravo “kažnjava” tim bonusom nekoga tko je otišao u mirovinu sa 65 ili manje godina? Uostalom, biti protiv bonusa je i biti protiv većih mirovina za radnike koji bi taj bonus, prema važećem Zakonu o mirovinskom osiguranju, rado iskoristili u novonastaloj situaciji sa Zakonom o radu.

Matematika bonifikacije i penalizacije

Danijel Nestić objasnio zašto je veća penalizacija pravednija za umirovljenike

Sindikati su se u svojem prijedlogu založili za manju penalizaciju prijevremenog umirovljenja. Zahvaljujući njihovom referendumskom pitanju, za svaki mjesec ranijeg umirovljenja država će vam uzeti 0,2, a ne 0,3 posto ukupne mirovine.

Zašto uopće penalizacija postoji? Jednostavno, država razmišlja da ako ste otišli u mirovinu tri godine ranije nego što ste trebali, da ćete tu mirovinu tri godine dulje primati. Zbog toga vam doživotno isplaćuju za nekoliko postotaka umanjenu mirovinu.

Isto tako, bonifikacija ili bonus za dulji rad djeluje kao razuman prijedlog. U mirovinu ćete kasnije, što podrazumijeva da ćete ju i kraće primati. Zbog toga ćete dobiti nekoliko posto veću mirovinu.

Ekonomist i stručnjak za mirovinski sustav Danijel Nestić komentirao je stajalište Vilima Ribića na ovaj način:

“Za bonus ima puno više opravdanja i puno je logičnija mjera od smanjivanja penalizacije za prijevremeno umirovljenje koje su sindikati sada progurali referendumskom inicijativom. Smanjivanje penalizacije znatno će više opteretiti mirovinski sustav u dugom roku nego bonusi. Upravo je smanjivanje penalizacije najlošiji dio referendumskog paketa, tako da mi se čini da sada nije fer da sindikati kažu da je bonus nepotreban trošak”, kazao je Nestić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap