Sever: “Potpisa je toliko da dobijemo još jedan referendum gratis”

Jasmina Grgurić
3. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Tri tjedna prošlo je od prikupljanja potpisa za referendum protiv mirovinske reforme. Sindikati su tada objavili da imaju gotovo 700 tisuća potpisa te da će ih prvo prebrojati i pregledati sami, no čini se kako se posao ipak malo odužio. Žurbe nema ni na strani vladajućih, koji još uvijek nisu odlučili što učiniti kada se liste predaju Saboru.

Krešimir Sever Snimak zaslona/Nova TV

Provjeru potpisa referendumske inicijative “67 je previše” tri sindikalne središnjice privode kraju. IZ HDZ-a šute o daljnim koracima, dok njegovi koalicijski partneri, nakon što su glasovali za mirovinsku reformu, sada ipak pozivaju na kompromis.

Krešimir Sever za Dnevnik.hr Nove TV kazao je da je potpisa daleko više nego dovoljno te da se može govoriti o izuzetno dobroj brojci.

“Možda tako da dobijemo još jedan referendum gratis” – dodao je Sever.

Potpisi se strogo čuvaju

Potpisi se provjeravaju po drugi put, a konačna brojka nije poznata, jer se brišu svi nepotpuni podaci. Ono što je zanimljivo je da se potpisi strogo čuvaju pod nadzornim kamerama i iza protuprovalnih vrata. Do njih može samo 11-ero osoba koje su potpisale izjavu o zaštiti osobnih podatka.

Kuščević ipak za provjeru potpisa, smatra da su oni poruka Milanoviću

S potpisima sindikati planiraju u Sabor za najviše deset dana, a čekaju da se iz Japana vrati njegov predsjednik Gordan Jandroković. Iz Sabora pak nisu odgovorili hoće li ih primiti on ili tajnik, kao u slučaju inicijative “Narod odlučuje”.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović rekao je da nema problem s tim da građani iskažu svoje mišljenje o bilo kojoj temi. Saborski zastupnik HNS-a, Stjepan Čuraj, predlaže kompromis između Vlade i sindikata kako bi se iznašao model prema kojem bi građani mogli ići u mirovinu sa 65 godina, ali i raditi do 67, na način da se za te dvije godine razlike ne penaliziraju kao u slučaju prijevremenog umirovljenja.

Ništa manje od referenduma ne dolazi u obzir

Međutim, sindikati odbijaju pregovore.

”Građani očekuju referendum, mi očekujemo referendum. Ništa ispod te razine ne bi dolazilo u obzir, a pri tome očekujemo da ni Ustavni sud ne radi probleme” – rekao je Sever.

Iz SDP-a koji je prvi donio zakon o produljenju radnog vijeka na 67 godina kažu da Vladi ne preostaje ništa drugo nego da raspiše referendum. Ipak, bivši ministar Davorko Vidović predlaže pragmatičnije rješenje, a to je da se izmijeni zakon i na taj način uvaži volja 700 tisuća građana.