Šemper izračunao koliko bi mogle rasti mirovine: Umirovljenici bi se mogli ugodno iznenaditi!

Josip Mihaljević
19. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Jučer smo pisali o redovnom drugogodišnjem usklađivanju mirovina, a tema je očekivano pobudila velik interes umirovljenika. Pogledali smo kakva je situacija u susjednoj BiH koja ima sličnu formulu usklađivanja (njima mirovine rastu 2,8 posto), ali i u drugim zemljama gdje je formula takva da do usklađivanja uopće neće doći. Bivši saborski zastupnik Željko Šemper (HSU) poslao nam je svoj izračun koliko bi mirovine trebale rasti u Hrvatskoj i kaže da bi se umirovljenici mogli ugodno iznenaditi!

željko šemper

Foto: Željko Šemper

Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina umirovljenicima je donijelo 0,7 posto veće mirovine, a drugo usklađivanje, koje je iza ugla, moglo bi ih ugodno iznenaditi. Tako misli bivši saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper, inače ekonomist koji izuzetno dobro poznaje sve zamršenosti mirovinskog sustava u Hrvatskoj.

Stopa usklađivanja još uvijek nije poznata, iako ju HZMO najčešće objavljuje krajem kolovoza.

U međuvremenu smo pogledali kakva je situacija u drugim zemljama. Bosna i Hercegovina ima sličnu formulu usklađivanja, a kod njih će mirovine rasti 2,8 posto. S druge strane, imamo i primjer iz Australije gdje je formula usklađivanja donijela negativan rezultat – što u teoriji znači da bi im mirovine trebale biti smanjene. No, u takvim situacijama Vlade odlučuju ne smanjiti mirovine, ali zato neće biti baš nikakvog rasta.

Šemper: Umirovljenici bi mogli biti ugodno iznenađeni

Šemper prognozira da umirovljenike očekuje ugodno iznenađenje. Naime, usklađivanje je zakonska obveza, a do njega se dolazi tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koju mu prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u RH, također u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Usklađivanje mirovina je iza ugla i moglo bi biti problematično

“Mi smo za sada, bez bruto plaća za lipanj, na postotku 3,05%! Postotak potrošačkih cijena je -0,21%, a bruto plaća 4,44%! Bruto plaće su za prva tri mjeseca bile izvrsne (prosjek 5,76%), manje su bile za travanj i svibanj u prosjeku 2,4%. Čekamo još lipanj, koji će Državni zavod za statistiku objaviti za par dana”, izračunao je Šemper.

Ipak, iznio je i realističniju prognozu prema kojoj bi mirovine trebale rasti između 2,5 i 3 posto.

“Bruto plaća za prosinac 2019. je bila 8.874 kune. Kada bi takva bila i za lipanj 2020. postotak usklađivanja bi bio 2,53%. Ne vjerujem da će za lipanj biti manja!

Prema tomu, postotak usklađivanja mogao bi biti između 2,5 i 3 posto. Mislim da je to sasvim realno predviđanje. Ako će plaća za lipanj biti veća od plaće za prosinac 2019., bit će možda kao u BiH, oko 2,7 ili 2,8 posto”, zaključuje Šemper.

Upozorio je na razliku između usklađivanja i rasta mirovina

Šemper je istaknuo kako je važno stalno ukazivati na razliku pojmova usklađivanje mirovina i povećanja mirovina.

Znate li razliku između usklađivanja i povećanja mirovina? Jako je važna!

“Važno je stalno ukazivati na razliku pojmova usklađivanje i povećanje. Možda će to doći i do premijera, kad mu njegovi to ne mogu pojasniti”, komentira Šemper.

Usklađivanje je zakonska obveza koja je ugrađena u Zakon o mirovinskom osiguranju. Da, mirovine doista rastu kada dođe do usklađivanja, ali rastu i plaće u državi, kao i cijene pa se tako mirovinama čuva njihova originalna vrijednost.

S druge strane, povećanje bi moralo ići mimo usklađivanja, najčešće političkom odlukom. U Hrvatskoj smo do sada imali samo jedno povećanje takvog tipa, prošle godine u srpnju kada je Vlada odlučila povećati najniže mirovine za 3,13 posto.

Međutim, to povećanje nije zahvatilo sve umirovljenike, nego samo one kojima u rješenju piše da imaju najnižu mirovinu, a takav je otprilike svaki četvrti umirovljenik u državi.

U svakom slučaju, ostaje za vidjeti kakvi će biti najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, a potom i pričekati službenu odluku HZMO-a o stopi usklađivanja mirovina u drugom polugodištu 2020.

 

Šemper izračunao koliko bi mogle rasti mirovine: Umirovljenici bi se mogli ugodno iznenaditi!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap