Usklađivanje mirovina je iza ugla i moglo bi biti problematično

Josip Mihaljević
18. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Otprilike u ovo doba godine HZMO objavljuje koliko će iznositi drugo usklađivanje mirovina. Ta informacija je još uvijek nepoznata, ali je svakako iza ugla. Bit će zanimljivo vidjeti što će se uistinu dogoditi, a ovo povećanje mirovina bit će tek prvi sićušni korak u Plenkovićevom planu da mirovine u ovom mandatu poveća za “najmanje deset posto”.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

U Hrvatskoj se mirovine usklađuju dva puta godišnje. Kao referentni datumi uzimaju se 1. siječnja i 1. srpnja, no samo usklađivanje najčešće se objavi dva mjeseca kasnije, a novac sa zaostacima bude isplaćen na prvoj sljedećoj mirovini.

Tako je HZMO u ožujku 2020. objavio koliko iznosi prvo ovogodišnje usklađivanje, a mirovine su tada narasle za skromnih 0,7 posto.

Znate li razliku između usklađivanja i povećanja mirovina? Jako je važna!

U međuvremenu je ekonomija zbog koronakrize pretrpjela veliki udarac, a čini se kako ne postoji ekonomska snaga koja bi u drugom dijelu godine značajnije povećala mirovine. Podsjetimo, one se usklađuju na temelju službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće svih zaposlenih u RH u prethodnom polugodištu.

Ostaje za vidjeti što će se u narednim danima dogoditi, jer do značajnijeg rasta plaća nije došlo, što je u prošlosti bio najveći motor usklađivanja mirovina.

U BiH rastu 2,8 posto, u nekim zemljama uopće ne

No, situacija nas možda sve iznenadi – Bosna i Hercegovina ima sličnu formulu usklađivanja, a oni su krajem srpnja objavili kako će mirovine rasti za pristojnih 2,8 posto.

S druge strane, imamo primjer iz Australije gdje se usklađivanje, iako je zakonska obveza, neće uopće dogoditi, pišu news.com.au. Naime, njihova formula usklađivanja i ekonomska situacija su takve, da bi mirovine zapravo trebale pasti, a ne narasti.

“Ako pogledamo formulu usklađivanja i ona je negativna, nećemo smanjiti mirovine. Ali ih isto tako nećemo ni povećati”, kazao je zamjenik tajnika tamošnjeg Ministarstva socijalnih usluga Nathan Williamson.

šemper željko
Šemper izračunao koliko bi mogle rasti mirovine: Umirovljenici bi se mogli ugodno iznenaditi!

Australskim umirovljenicima ne preostaje ništa nego čekati ožujak 2021. godine kada je na redu sljedeće redovno usklađivanje mirovina.

S druge strane, hrvatski umirovljenici očekuju da novoizabrana Vlada krene s ispunjavanjem obećanja. Podsjetimo samo da je vladajuća stranka HDZ u svom predizbornom programu obećala da će u ovom mandatu mirovine rasti za najmanje 10 posto, a ovo će biti prvi korak u tom cilju. Koliko će točno iznositi prva dionica rasta trebalo bi biti poznato kroz nekoliko dana.

 

Usklađivanje mirovina je iza ugla i moglo bi biti problematično
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap