Selak Raspudić predlaže Rezoluciju za starije: ‘Na mladima svijet ostaje, ali na starijima opstaje’

Jasmina Grgurić Zanze
1. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Donošenje Rezolucije o položaju i pravima starijih osoba Saboru predlaže zastupnica Marija Selak Raspudić. O njezinom prijedlogu, koji sadrži pet hitnih mjera, uz pet dodatnih, trebalo bi se raspravljati idući tjedan. U prvom planu Rezolucije je zaustavljanje diskriminacije starijih osoba. Selak Raspudić predlaže osnivanje posebnog tijela za zaštitu prava osoba starije životne dobi, a između ostalog traži i primjerene mirovine za dostojanstven život.

Stariji umirovljenik sjedi na klupi u parku

Umirovljenik u parku | Pixabay

Prijedlog Rezolucije o položaju i pravima starijih osoba u saborsku proceduru uputila je Marija Selak Raspudić. Isto je pokušala i lani, o čemu smo pisali ovdje, ali joj nije prošlo. Hoće li sada imati više sreće, trebali bismo vidjeti idućeg tjedna u Saboru.

Saborska zastupnica smatra da starijim osobama, jednako kao što je to dosad učinjeno sa ženama, djecom i osobama s invaliditetom, treba osigurati dodatna prava i društvenu zaštitu. Poziva se pritom na niz europskih dokumenata, poput Agende Ujedinjenih naroda koja za ciljeve do 2030. godine postavlja i kvalitetniji život starijih osoba u kontekstu starenja stanovništva. To se prije svega odnosi na zaustavljanje siromaštva, osiguravanje zdravog života te pravo na blagostanje u svakoj životnoj dobi. Rezolucija o položaju i pravima starijih osoba prema prijedlogu Selak Raspudić sadrži pet hitnih mjera koje donosimo u nastavku.

1. Priznavanje doprinosa u međugeneracijskoj solidarnosti

Hrvatska treba priznati nezamjenjivu ulogu osoba starije životne dobi, osobito u njihovim ostvarenim profesionalnim doprinosima, obiteljskim ulogama u kojima često ekonomski, neposrednom skrbi i emocionalno pružaju značajnu potporu daljnjem razvoju zajednice te djeci i njihovim obiteljima.

2. Dostojanstven život

Hrvatska treba osigurati osobama starije životne dobi dostojanstven život primjerenom mirovinom, socijalnim potporama i drugim oblicima pomoći, kao i poticanjem prilagođenih usluga u svakoj zajednici.

3. Zaštitu ljudskih prava i sloboda

Hrvatska treba jamčiti osobama starije životne dobi puno uživanje svih ljudskih prava u svim životnim segmentima. Ljudska prava trebaju biti protumačena u skladu s njihovim potrebama, a zaštita mora biti pružena u primjerenom roku, uzimajući u obzir dob osobe koja traži zaštitu. Kao potporu ostvarivanju njihovih prava, potrebno je osnivanje posebnog tijela za zaštitu prava osoba starije životne dobi.

4. Očuvanje poslovne sposobnosti

Hrvatska treba osigurati pravnu potporu koja će u najvećoj mjeri osigurati poslovnu sposobnost osoba starije životne dobi tako da im se osigura odlučivanje uz pomoć osobe od povjerenja, odnosno stručne osobe koja će uzeti u obzir njihovu trenutnu ili ranije izraženu volju, misli, želje i osjećaje.

5. Zaštitu od nasilja u obitelji

Hrvatska treba osigurati učinkovitu, kvalitetnu, stručnu i sigurnu pomoć osobama starije životne dobi u slučajevima nasilja u obitelji te osobito ekonomskog iskorištavanja kako od članova obitelji, tako i od drugih osoba koje bi pokušale iskoristiti njihovu moguću ranjivost.

Blaženka Eror Matić (krug) Ilustracija | Rawpixel
Blaženka Eror Matić: 'Hospiciji i palijativni odjeli nisu jedino rješenje za cjelovitu palijativnu skrb'

Uz ove hitne mjere, Selak Raspudić predlaže i provođenje kontinuirane strateške politike usmjerene k osnaživanju prava osoba starije dobi. Naglasak pritom stavlja na dodatnih pet stvari, a to su primjereno sudjelovanje u zajednici, primjerena društvena, socijalna i zdravstvena skrb, primjerena stambena i institucionalna skrb, zatim palijativnu skrb za starije, kao i primjereno postupanje pravosudnih tijela.

Selak Raspudić smatra da se s ubrzanim starenjem populacije povećava i diskriminacija starijih koju bi trebala smanjiti ova Rezolucija, čiji cijeli sadržaj možete pročitati u dokumentu ispod teksta.

– Na mladima svijet ostaje, ali na starijima opstaje, poručuje Marija Selak Raspudić.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap